6. april 2017.6. apr 2017.
ŠABAČKI PRIVREDNI TOKOVI BEZ IZUZETAKA

RADNA SNAGA KAO ROBA

- Samostalni i nezavisni sindikati, kao reprezentativni trebalo bi da se ujedine, zajedno sa više manjih kako bi bili jači u zaštiti prava radnika, kaže Sreten Jocković, predsednik Samostalnih Sindikata opština Vladimirci, Koceljeva i Šabac, podsećajući na činjenicu da su svojevremeno u svojim redovima imali 28.000 članova, a sada blizu 3.000. Tokom prošle godine Inspekcija rada Mačvanskog upravnog okruga zatekla 1.033 lica u radu „na crno“
U tržišnoj privredi radna snaga je roba, kao i svaka druga. Prema tome zavisi od ponude i potražnje. Nažalost za radnike, ponuda je izuzetno velika, a potražnja nedovoljna. S tim u vezi je i položaj radnika u “posustaloj” srpskoj privredi, gde ni Šabac nije izuzetak.
Interesi suprotstavljenih strana su i te kako izraženi.
- Sprovedena je privatizacija, bez pardona s ciljem uništenja društvene svojine. Od bivšeg Holdinga Zorka i 25 fabrika u njegovom sastavu, na prste se mogu nabrojati one koje rade. Više puta su prodavana preduzeća ove fabrike iz stečaja, a mnogi radnici ostali bez posla i ostvarenih prava na lične dohotke. Usledili su štrajkovi, tužbe, a neki su dobili i presude o vraćanju na posao. Država je pomogla nekima koji su poslati na Biro rada. Još uvek je dosta nepovezanog staža, radnici su izgubili dosta i zbog neisplaćenih otpremnina, a i u drugim socijalnim programima, kaže Sreten Jocković, predsednik Samostalnih Sindikata opština Vladimirci, Koceljeva i Šabac.
Po njegovom mišljenju promene u ekonomiji koštale su samo radnike, dok su svi drugi imali samo dobit. U prvi plan ističe vlasnike privatizovanih preduzeća do kojih su nove gazde, kaže Jocković došle gotovo džabe.
- Nije problem gde su nastavili proizvodnju, dele kakve-takve plate, problem su potpuno uništene firme, kaže on, a kao primer navodi šabačku “Zastavu” i “7. jul”.
Jocković se žali da su prava radnika praktično sve manja, Sindikate niko ne uvažava, a uticaj politike predominantan.
Samo u prošloj godini inspekcija rada Mačvanskog Upravnog okruga, zatekla je 1.033 lica u radu “na crno”. Nakon njihovog nadzora 917 lica je zasnovalo radni odnos. Preko 18,5 miliona dinara u periodu od 1. 1. 2016. do 31. 12. 2016. godine je iznos izrečenih novčanih kazni po podnetim zahtevima za pokretanje prekršajnog postupka, a više od dva miliona dinara naplaćeno po izdatim prekršajnim nalazima. Ukupan broj inspektora rada (odeljenje u Šapcu) sa načelnikom je 11.
Opšti je utisak da su radnici suočeni sa “golom egzistencijom”, često prinuđeni da prihvate sve očite, često ponižavajuće predloge novih vlasnika. I država je pred velikim iskušenjem da zakonom ili na neki drugi način uvede reda u ovu oblast. Uopšte je teško očekivati da zakoni (teži se da budu prilagođeni evropskim) mogu sve da reše.
Oživljavanje privrede se postavlja kao imperativ vremena. Tu se otvara i novi krug pitanja na koja treba dati odgovor. Jasno je da on leži u potpunom preporodu privrednog ambijenta, novim investicijama, zapošljavanju znanja, ukupnom razvoju i stvaranju novih vrednosti.
Posebno novi uočeni sektor je poljoprivreda. Vidljivo je da sve veći broj ljudi u njoj traži svoju sreću.
USMENI DOGOVOR
Radnici se ustručavaju, pogotovo javno, bilo šta da govore. Jednostavno, oni sa kojima smo razgovarali ne žele da im se ime spominje u novinama. Za svoj neizvestan, gotovo polurobovski položaj često okrivljuju sistem. Činjenica je da poslodavci imaju na raspolaganju dosta kvalifikovane radne snage. To često koriste za izbegavanje plaćanja poreza državi. Naime, to im omogućava da sa radnicima prave usmeni dogovor. Neki kažu: Daću ti na ruke to što bih dao državi ili prijaviću te na tri meseca na minimalac, a posle ćemo videti. Radnik u borbi za golu egzistenciju prihvati takvu ponudu i ćuti. Kad mu gazda po nekoliko meseci ne da ni obećanu “crkavicu”, radnik pita kad će plata. Tad često dobije otkaz. Gazda uzme drugog i tako ispočetka.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa