6. april 2017.6. apr 2017.
OBELEŽEN SVETSKI DAN DEČJE KNjIGE
U SARADNjI BIBLIOTEKE I KOCELjEVAČKE OSNOVNE ŠKOLE

OBELEŽEN SVETSKI DAN DEČJE KNjIGE

Prvi put organizovana je i izložba hobija koju su priredili učenici šestog razreda iz Koceljeve. U prostoru čitaonice bile su izložene medalje, zavidne kolekcije šnalica i gumica za kosu, salveta, novčića, pa i mobilnih telefona
Od 1967. godine 2. aprila, na dan rođenja danskog književnika i proslavljenog dečjeg pisca Hansa Kristijana Andersena, u svetu se obeležava Dan dečje knjige sa ciljem da se promoviše dečja književnost i čitanje, kao i da se skrene pažnja javnosti na potrebe najmlađih čitalaca.
Tim povodom u čitaonici Biblioteke “Janko Veselinović” u Koceljevi otvorena je izložba portreta pesnika čiji su autori učenici koji u školi pohađaju izborni predmet crtanje, slikanje i vajanje. Prisutni su imali priliku da čuju pesme koje su pisali đaci, članovi literarne sekcije, te su se tako ređali stihovi posvećeni liku i delu Branislava Nušića, Mike Antića, Crnjanskog, Čika Jove Zmaja...
Prvi put organizovana je i izložba hobija koju su priredili učenici šestog razreda iz Koceljeve. U prostoru čitaonice bile su izložene medalje, zavidne kolekcije šnalica i gumica za kosu, salveta, novčića, pa i mobilnih telefona...
Vera Paunović je pronašla stari novac u porodičnoj kući i odlučila da sakupljanje nekadašnjih novčanica postane njen hobi. Za sada, kako kaže, najstarija novčanica iz njene kolekcije datira iz perioda početka devedesetih godina prošlog veka ali veruje da će se, ako nastavi ozbiljnije da se bavi ovim hobijem, u njenom vlasništvu naći i daleko starije. I Mladen Marković je zaljubljenik u stari novac:
– Ja tri godine sakupljam samo novčanice i to isključivo stare marke, nemačke, čehoslovačke i poljske. Moj deda je imao ove novčanice koje su mi se veoma svidele pa sam odlučio da počnem da se bavim ovim hobijem. Trenutno imam 30-ak novčanica - priča Mladen.
U poslednje tri godine Anastasija Petrović zainteresovana je za mobilne telefone.
– Svi moji telefoni rade i to mi je važno. Ponekad, kada mi dosadi moj telefon, ja se poslužim nekim drugim iz svoje kolekcije - rekla je ova učenica šestog razreda.
Njena vršnjakinja Marija Lazić kaže da se sakupljanjem šnalica i gumica za kosu bavi još od rođenja, a nešto kasnije počela je da pravi svoju kolekciju labela za usne. Istu strast prema gumicama i šnalicama deli i Ana Birtašević koja ima zavidnu kolekciju ovih predmeta.
– Ovim hobijem sam počela da se bavim kada sam počela da vežem kosu pre desetak godina. 753 gumice i 587 šnalica imam trenutno - izjavila je ponosna vlasnica.
Saradnja koceljevačke biblioteke i OŠ “Mića Stanojlović” je već tradicionalna.
– Nekoliko puta godišnje, u čast knjige, organizujemo druženja sa učenicima osnovne škole i njihovim nastavnicama Vesnom Popović i Tatjanom Jeremić. Ovoga puta organizovali smo i izložbu hobija u saradnji sa nastavnikom Veroljubom Babićem te se nadam da će se ona nastaviti na obostrano zadovoljstvo - rekla je Bosiljka Pavlović.
V. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa