Инфо

6. април 2017.6. апр 2017.
ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ДЕЧЈЕ КЊИГЕ
У САРАДЊИ БИБЛИОТЕКЕ И КОЦЕЉЕВАЧКЕ ОСНОВНЕ ШКОЛЕ

ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ДЕЧЈЕ КЊИГЕ

Први пут организована је и изложба хобија коју су приредили ученици шестог разреда из Коцељеве. У простору читаонице биле су изложене медаље, завидне колекције шналица и гумица за косу, салвета, новчића, па и мобилних телефона
Од 1967. године 2. априла, на дан рођења данског књижевника и прослављеног дечјег писца Ханса Кристијана Андерсена, у свету се обележава Дан дечје књиге са циљем да се промовише дечја књижевност и читање, као и да се скрене пажња јавности на потребе најмлађих читалаца.
Тим поводом у читаоници Библиотеке “Јанко Веселиновић” у Коцељеви отворена је изложба портрета песника чији су аутори ученици који у школи похађају изборни предмет цртање, сликање и вајање. Присутни су имали прилику да чују песме које су писали ђаци, чланови литерарне секције, те су се тако ређали стихови посвећени лику и делу Бранислава Нушића, Мике Антића, Црњанског, Чика Јове Змаја...
Први пут организована је и изложба хобија коју су приредили ученици шестог разреда из Коцељеве. У простору читаонице биле су изложене медаље, завидне колекције шналица и гумица за косу, салвета, новчића, па и мобилних телефона...
Вера Пауновић је пронашла стари новац у породичној кући и одлучила да сакупљање некадашњих новчаница постане њен хоби. За сада, како каже, најстарија новчаница из њене колекције датира из периода почетка деведесетих година прошлог века али верује да ће се, ако настави озбиљније да се бави овим хобијем, у њеном власништву наћи и далеко старије. И Младен Марковић је заљубљеник у стари новац:
– Ја три године сакупљам само новчанице и то искључиво старе марке, немачке, чехословачке и пољске. Мој деда је имао ове новчанице које су ми се веома свиделе па сам одлучио да почнем да се бавим овим хобијем. Тренутно имам 30-ак новчаница - прича Младен.
У последње три године Анастасија Петровић заинтересована је за мобилне телефоне.
– Сви моји телефони раде и то ми је важно. Понекад, када ми досади мој телефон, ја се послужим неким другим из своје колекције - рекла је ова ученица шестог разреда.
Њена вршњакиња Марија Лазић каже да се сакупљањем шналица и гумица за косу бави још од рођења, а нешто касније почела је да прави своју колекцију лабела за усне. Исту страст према гумицама и шналицама дели и Ана Бирташевић која има завидну колекцију ових предмета.
– Овим хобијем сам почела да се бавим када сам почела да вежем косу пре десетак година. 753 гумице и 587 шналица имам тренутно - изјавила је поносна власница.
Сарадња коцељевачке библиотеке и ОШ “Мића Станојловић” је већ традиционална.
– Неколико пута годишње, у част књиге, организујемо дружења са ученицима основне школе и њиховим наставницама Весном Поповић и Татјаном Јеремић. Овога пута организовали смо и изложбу хобија у сарадњи са наставником Верољубом Бабићем те се надам да ће се она наставити на обострано задовољство - рекла је Босиљка Павловић.
В. Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa