6. april 2017.6. apr 2017.
NAJLEPŠI SU KAONA I KOLAČI
FRANCUSKI POSTDIPLOMAC POSETIO ŠABAC U PROJEKTU “INTERKULTURE”

NAJLEPŠI SU KAONA I KOLAČI

Šabac je mnogo lepši i interesantniji nego što su mi rekli, naveo je Igi. Za ovih nekoliko dana dobili smo informacije kako je u Francuskoj, kakve mogućnosti imaju njihovi studenti, kakav je kulturni život kod njih, rekla je Biljana Drobnjak master pedagog Šabačke gimnazije. Grad će se uvek odazvati ovakvim akcijama i u budućnosti još više podsticati volonterizam, rekao je dr Goran Stojićević pomoćnik gradonačelnika
Gost Šapca prošle sedmice bio je postdiplomac iz Francuske, Ig Fii, ili srpski, Igi. Preko projekta Interkultura došao je krajem januara u Beograd da radi u kancelariji ove organizacije. Sedam dana proveo je u Šapcu, gde se upoznao sa kulturom grada, ali i šabačkim učenicima približio svoju.
Tokom svog boravka u Šapcu, Igi je posetio Biblioteku šabačku, Narodni muzej, održao je prezentaciju o Francuskoj u Lazinoj školi, prisustvovao Srpskoj večeri u Abraševiću i u Galeriji Kulturnog centra imao prezentaciju na Francuskoj večeri zajedno sa bivšim i sadašnjim učenicima Gimnazije koji su imali program na francuskom. Igijevi domaćini u Šapcu, profesori Šabačke gimnazije, organizovali su i posetu Tršiću.
-Nisam imao predrasude, ali sam malo znao o Srbiji. Više je to bilo iz istorijskih i kulturnih knjiga, jer se u Francuskoj ne govori mnogo o Srbiji. Kao đak sam bio na razmeni u Južnoafričkoj republici i tamo upoznao volontere iz Srbije. Ovo mi se učinilo kao lepa prilika da bolje upoznam vašu zemlju. Šabac je mnogo lepši i interesantniji nego što su mi rekli. Sviđa mi se sve što sam video, a posebno Kaona i kolači u poslastičarnici u hotelu “Sloboda”, naveo je Igi.
Master pedagog Šabačke gimnazije, Biljana Drobnjak, objasnila je da Igijev boravak ovde finansira “Erasmus plus” koji sarađuje sa kancelarijom Interkulture u Srbiji, a sa kojom Gimnazija ima saradnju.
-Za ovih nekoliko dana dobili smo informacije kako je u Francuskoj, kakve mogućnosti imaju njihovi studenti, kakav je kulturni život kod njih. Nadam se da smo ostvarili dobru saradnju koja će se nastaviti, rekla je Biljana Drobnjak.
Grad Šabac uvek podržava ovakve i slične projekte. Pomoćnik gradonačelnika za obrazovanje, dr Goran Stojićević, istakao je da se ovako stiče prava slika o nekoj drugoj državi. Izjavio je da mu je veoma drago što je gost iz Francuske odabrao da poseti i Šabac tokom svog boravka u Srbiji.
-Veoma je dobro što Gimnazija učestvuje u aktivnostima u okviru kojih dovode ljude iz celog sveta da upoznaju Šabac, ali i da mi saznamo kako oni žive u svojim zemljama. Grad će se uvek odazvati ovakvim akcijama i u budućnosti još više podsticati volonterizam, rekao je Stojićević.
Kao važan deo svog posla pri kancelariji Interkulture u Beogradu Igi je istakao pravljenje radionica i pripremu budućih volontera koji odaberu da tri meseca do godinu dana provedu u nekoj drugoj zemlji.
Profesor Šabačke gimnazije Siniša Mozetić smatra da Šabac postaje grad sveta i da to treba da bude tradicija. Naveo je da je Gimnazija inicijator ovakvih aktivnosti, ali da nastoje da u budućnosti to bude Grad Šabac.
Mladi Francuz, pre Šapca je, pored Beograda, gde mu je baza, posetio Novi Sad, Zaječar i Gornji Milanovac. Domaćin u Šapcu mu je bila porodica Ivana Žunića. Posle Šapca otišao je u Suboticu, a velika želja mu je da poseti Niš.
Od ranjenika do
studenata
-Organizacija Interkultura (AFS) postoji 101 godinu. Oko 60 zemalja je uključeno u nju. Sve je počelo kada su dobrovoljci iz Amerike u Prvom svetskom ratu, prevozili ranjenike u Francuskoj sa fronta do bolnice. Posle rata nastavila je sa radom, ali sa ciljem da mladi ljudi upoznaju kulture različitih zemalja. Njih to ništa ne košta, a u zemlji domaćina uvek borave u nekoj porodici, objasnio je Siniša Mozetić.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa