6. april 2017.6. apr 2017.
KONTINUITET PRE REZULTATA
SELEKTOR VLADIMIR BAJKOVIĆ UVEREN U “SVETLU BUDUĆNOST SRPSKOG ŽENSKOG VATERPOLA”

KONTINUITET PRE REZULTATA

“Nekoliko puta je naš ženski vaterpolo dostizao određen nivo, ali bi neke okolnosti sve urađeno obezvredile i vratile na početak. To se više ne sme dogoditi i zato moramo da izgradimo, pre svega sistem koji će biti baza rezultata” – definiše prioritet selektor ženske vaterpolo reprezentacije Vladimir Bajković
Na starom plivalištu u Šapcu, Bajković je pre dve decenije boravio kao trener prvog tima, a nedavno je u gradu gostovao službeno. Selektor ženske reprezentacije Srbije pružio je podršku sekciji dama VK “Šabac”.
Na istom mestu, ali novom objektu i u drugačijoj ulozi posle dve decenije.
- Za šabački vaterpolo vežu me lepe uspomene i poseta Šapcu ne može nikada biti potpuno službena jer je to dolazak kod prijatelja. Fascinirao me je onda entuzijazam ljudi u klubu, posvećenost koja je izgradila tim i dovela ga, u teškim uslovima, do LEN Kupa i situacije da bude jedan od svega tri tima SRJ koji ima sve starosne kategorije na državnim prvenstvima. Ta predanost još se oseća, a sada me impresionira novi objekat i uslovi. Ukoliko već nije, mislim da će uskoro bazen postati premali za sve koji žele da treniraju na njemu. Za mene nema lepše slike od dece koja su srećna na treningu. Već sada prvi tim beleži velike uspehe, bio je odličan u Jadranskoj ligi, a iz ovakve baze će sigurno nastati jak prvi tim i u narednim godinama.
Može li se reći da je ženski vaterpolo u “početnoj fazi izgradnje” u Srbiji?
- Ne u potpunosti. Moji prethodnici na mestu selektora bili su mahom jako dobri stručnjaci koji su planski radili, stvarali, ali bi uvek usledila pauza gde bi sve urađeno propadalo, a neko drugi bi kretao od početka. Diskontinuitet je urušavao potencijal uspeha i zato je moja misija, ako već ne budemo mogli do medalja, da napravimo sistem rada, da obezbedimo kontinuitet za naredne godine i decenije.
Koliko je ženski vaterpolo daleko od medalja?
- Teško je reći. Da je bilo pomenutog kontinuiteta, da je naredni selektor mogao da gradi na temelju prethodnika, već sada bismo pričali o medaljama ili bar imali kvalitet za završnice najvećih takmičenja. Cena toga je da ženska košarka, rukomet, odbojka imaju vrhunske rezultate, a samo vaterpolo ne. Nije nama manjkalo entuzijazma i zainteresovanosti, uslova. Ni sada nismo u tome deficitarni, a ako napravimo sistem, brzo će i odličja.
Postoji li problem (ne)zainteresovanosti devojčica za vaterpolo?
- Slika sa bazena u Šapcu je dokaz da postoji zainteresovanost. Mi želimo da podstaknemo, na svaki način, klubove da rade na stvaranju i unapređenju ženskih selekcija. Tu smo savetodavno i materijalno. Moja velika želja je da Šabac već od ovog leta krene bar sa najmlađim selekcijama u ligaško takmičenje, a da uskoro ima prestavnike u svim kategorijama. Klub ima odličnu bazu, kvantitet postoji, a iz njega, pravim radom, nastaće kvalitet.
C. Zvezda je predominantna na klupskom nivou u ženskom vaterpolu. Kako se opredeliti između opcija razvoja drugih klubova kako bi liga bila jača i stvaranja kluba sa reprezentativkama gde se dominacija nastavlja, ali su reprezentativke zajedno čitave godine?
- Zvezda je najbolja zbog najveće baze i najozbiljnijeg rada, ali za reprezentaciju nije važno koji tim je vodeći. Mi podstičemo sve da privuku devojčice vaterpolu i da stručno rade sa njima. Sada je Zvezda prva, ali ja ne vidim zašto ne bi i Šabac ili neki drugi grad preuzeo primat u jednom trenutku. Savez će pomoći sve klubove, biti puna podrška svakom potezu klubova u pravom smeru.
D. B.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa