13. april 2017.13. apr 2017.
OD KREMA DO STEROIDA

OD KREMA DO STEROIDA

Iako je promet lekovima na ovaj način zabranjen, on ipak postoji. Tu može da bude alergena, ili, sa druge strane, da uopšte nema aktivnih supstanci, navodi dr Natalija Jovanović
Na internetu se odavno može kupiti sve, od igle do lokomotive. Svoje mesto na onlajn tržištu našli su i lekovi, razni dodaci ishrani, medicinski aparati. Stručnjaci često upozoravaju da je kupovina medikamenata na ovaj način izuzetno nebezbedna, a nedavno je i finansijski direktor “Hemofarma” Nikola Turkan izjavio da je oko 50 odsto lekova koji se u prometu nađu na ovaj način falsifikovano. Iako je promet lekovima na ovaj način zabranjen, on ipak postoji.
Motivi za ovakvu kupovinu su različiti. Cene su dosta niže, neke stvari se ne mogu naći u apoteci, ili je ljude jednostavno stid da ih traže.
Domaći sajtovi za kupovinu i prodaju su preplavljeni sredstvima za mršavljenje i potenciju. Mogu se naći i “neke korisne kreme”, voćni kondomi kojima je prošao rok trajanja, ali prodavac navodi da se bezbedno mogu koristiti još šest meseci (povoljno, 860 komada 40 evra), ali i steroidi, a zainteresovane kupce prodavac sa sajta upućuje na svoj Fejsbuk profil.
-Ne znam oko čega se diže tolika pompa. Pa to su samo lekovi koji se kupuju bez recepta. Ne razumem zašto bi to bio problem, kaže jedna naša sugrađanka i dodaje da nikada nije kupovala nikakva medicinska sredstva na ovaj način, ali da bi to rado učinila ako bi uslovi bili povoljniji nego u apoteci.
Druga Šapčanka ima negativna iskustva sa onlajn nelegalnom apotekom. Želeći da omrša rešenje je potražila na internetu.
-Pre nekoliko godina, po preporuci, naručila sam ananas tablete za mršavljenje. Niti sam smanjila apetit ni kilažu sa njima. Ne znam da li je bio probem u tome što su kupljene na internetu, ili bi isti efekat bio i da sam ih nabavila u apoteci. Svakako više nisam pokušavala da skinem kilograme ni pomoću interneta, ni pomoću ovih tableta, kaže naša sagovornica.
Dr Natalija Jovanović iz Doma zdravlja “Dr Draga Ljočić” kaže da se do sada u praksi nije susretala sa tim da je neko od njenih pacijenata bilo šta od lekova ili pomoćnih sredstava nabavljao na ovaj način. Nada se da će tako biti i ubuduće. Smatra da nije dobro što takav vid prodaje uopšte postoji i da to treba kontrolisati.
-Na internetu se nude uglavnom pomoćna lekovita sredstva i na ovaj način se ne zna se njihovo poreklo. Sve to ima svoje dejstvo i ništa ne treba uzimati na svoju ruku. Neka od njih utiču na prave lekove, tako što im ili pojačavaju ili smanjuju dejstvo. Glavni razlog što neko uopšte dođe na ovakvu ideju je verovatno to što je tako jeftinije. Međutim, tu može da bude alergena, ili, sa druge strane, da uopšte nema aktivnih supstanci, navodi dr Jovanović.
Dodaje da kao izabarni lekar uvek od svojih pacijenata traži da joj donesu lekove koje piju. Ističe da istu praksu imaju i njene kolege, jer jedan specijalista ne zna šta je propisao drugi, a desi se da neke lekove ne treba piti zajedno.
Na itnernetu se mogu naći i aparati za merenje pritiska, šećera u krvi, pa i trakice za merenje šećera, i to znatno jeftinije nego u apoteci. Uz rizik da su neispravni, oni ipak ne mogu škoditi zdravlju.
-Aparati su najmanji problem. Ljudi ih kupuju i kod Kineza. Često izmere pritisak kod kuće, pa dođu ovde da provere ili donesu aparat kod nas pa upoređuju. Od toga je najmanja šteta. Opasno je da u sebe unose supstance za koje se ne zna sa sigurnošću šta su, kaže Natalija Jovanović.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa