13. april 2017.13. apr 2017.
POVRATAK DIJALEKTU
KRAJEM MAJA PREMIJERA PREDSTAVE „RUBIŠTE“ U REŽIJI KOKANA MLADENOVIĆA

POVRATAK DIJALEKTU

„Jedna od bitnih komponenti ovog teksta jeste njegov jezik. Pisan na južnjačkom dijalektu, dosta koloritnom, bitno određuje same junake, pa i taj prostor, to rubište na kome žive“, istakao je pisac Ninoslav Đorđević, glumac Narodnog pozorišta u Somboru i master režije
Šabačka publika imaće priliku da krajem maja pogleda predstavu „Rubište“ u režiji Kokana Mladenovića. Najnoviji projekat svojevrsna je obnova saradnje sa proslavljenim rediteljem koji je sa šabačkim ansamblom poslednji put radio na predstavi „Sabirni centar“ Dušana Kovačevića.
- Ovo je moj povratak među pozorišne prijatelje. Tu smo napravili meni neke veoma značajne predstave za čitav život, ne za karijeru. Karijere dođu i prođu. To je nešto što je meni lično veoma drago za osećanje dobrog teatra i da čovek radi sa dragim ljudima nešto u šta veruje – rekao je reditelj Kokan Mladenović na konferenciji za novinare prošle srede, 5. aprila u Probnoj sali pozorišta.
Ovoga puta u ulozi pisca teksta našao se glumac Narodnog pozorišta u Somboru i master režije Ninoslav Đorđević.
- „Rubište“ je bio izražaj jednog bola, nezadovoljstva. Jedna od bitnih komponenti ovog teksta jeste njegov jezik. Pisan na južnjačkom dijalektu, dosta koloritnom, bitno određuje same junake, pa i taj prostor, to rubište na kome žive. Činjenica je da ćete retko čuti na srpskim scenama i neki dijalekat, a da ne govorimo o južnjačkom, sem ako nije u pitanju „Koštana“ ili neki stariji komad. Šteta je da pored sve koloritnosti ovolike zemlje, svih naših dijalekata i govora, prosto nemamo veću raznolikost jezika koji možemo da čujemo sa scene. Pogotovo što se u jeziku krije mnogo stvari koje se tiču i entiteta i karaktera – istakao je Đorđević.
I za reditelja Mladenovića ovo je, posle dužeg vremena, rad na praizvedbi jednog domaćeg teksta.
- Tekst „Rubište“, koji je Ninoslav napisao pre nekoliko godina, jedna je mračna, strašna priča o jednom izolovanom mestu u Srbiji. Mestu u kome ne postoji empatija, moral, sve ono što bi trebalo da čini jednu normalnu ljudsku zajednicu ne funkcioniše. Prosto sve što može da bude urušeno u tom kraju je urušeno. Nažalost, sa svim što nam se dešava u sferi intimnog, javnog i političkog života, to nije samo jedno zabačeno mesto na jugu Srbije. To je očigledno strašna metafora zemlje u kojoj živimo. I svi smo mi junaci te mračne priče. Iz tog glumačkog pera nastao je jedan tekst koji je poslastica za glumca sa sjajnim zaokruženim likovima. Nadam se da ćemo uspeti da napravimo jednu jako modernu predstavu na tradicionalnu priču, temu – dodao je Mladenović.
Gotovo kompletan ansambl Šabačkog pozorišta, uz goste Aleksandru Pleskonić, veliku zvezdu Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, Milicu Janevski, mladu zvezdu raznih teatara, Sašu Torlakovića, nacionalnog prvaka, učestvovaće u stvaranju novog pozorišnog dela.
- Ovo je posebna nagrada za glumca kada ima priliku da u ovakvom jednom pozorištu koje je u samom vrhu ima prilike da igra sa kolegama koje duboko uvažava i voli. Ninoslav je napisao jedan uzbudljiv komad kroz koji ćemo svi zajedno da prolazimo i mislim da imamo lepe šanse da ostvarimo svoje neke glumačke ambicije i težnje kroz ovu igru – rekao je Saša Torlaković.
Direktor Šabačkog pozorišta Zoran Karajić nada se da će ovom predstavom napraviti iskorak u repertoaru.
- Ova predstava je iskorak u nešto drugo, nešto što u Šapcu do sada nije rađeno. Zbog toga se radujem tom iskoraku. Okupljajući ovakvu ekipu unapred sam ubeđen da to nije korak kasno – izjavio je Karajić.

ZNAKOVI I SIMBOLI
Kostimi će se oblikovati na osnovu teksta, a potom i radom sa ostalim saradnicima. Oni će nekako nadomestiti ono što nije rečeno glumačkom igrom, ili je stimuliše, ili je ometa. Razni su pristupi. Očekujemo ono što je današnje vreme sa intervencijama na temu znakova i simbola koji bi trebalo da nam skrenu pažnju na neke stvari – istakla je Maja Mirković, kostimograf.


PROMIŠLjENA SCENOGRAFIJA
- Može se očekivati scenografija koja korespondira sa glumačkom igrom potpuno. Interesantan je naslov ovog komada „Rubište“. To je neki rub zemlje, života, neko mesto na kraju sveta. Takva će scenografija i biti. Ona sigurno neće biti ilustrativna, niti u tom smislu bukvalna. Ona će biti, nadam se, dovoljno promišljena, igriva, funkcionalna i likovno zanimljiva – rekla je Vesna Popović, scenograf.

O. Gavrilović

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa