20. april 2017.20. apr 2017.
EKONOMSKI BAROMETAR

Postoji samo država

Da su normalna vremena, odgovor na pitanje iz naslova, bio bi lak i za prvake. Međutim, u našoj „obrnutoj ekonomiji“, 20 je ipak veće od 120. Evo konkretnog dokaza. Putari, ili neki drugi dobavljači fakturišu državi (ministarstvima, agencijama ili javnim preduzećima), 120 dinara. Sto dinara za robu ili radove, 20 dinara PDV za državu. Tačno petnaestog u idućem mesecu, predaje se obračun i plaća PDV. Uključujući i onih 20 dinara iz našeg primera, bez obzira što država nije platila, ni onih 20 za PDV, kamoli 100 za robu ili uslugu, firma mora da plati svojim parama, da ne bi išla kamata i došla poreska kontrola. A kad oni dođu, uvek “nađu”. Osim ako dođu da ne nađu.
Dobro, jeste država zakasnila i oštetila svoje dobavljače, koji plaćaju PDV svojim novcem. Ali, najviše do 15 dana za izvoznike i 45 dana za ostale obveznike, nakon predaje obračuna PDV, država će povratiti PDV. Makar malo ublažiti hronični nedostatak “keša”. Posebno kad privrednicima dođu “datumi”. Petnaesti u mesecu za PDV i 25. za poreze i doprinose na zarade za prethodni mesec.
Kad bi tako bilo. Iako je poslednji dan u mesecu kada država “preseca” svoje makroekonomske parametre i posle ih javno publikuje na sajtu Ministarstva finansija, ujedno i dan za povraćaj PDV izvoznicima, privrednicima i preduzetnicima, najčešće ništa od povraćaja. Zakon o PDV kaže, ranije može, kasnije ne može i ne sme. Sme, sme, pogotovo pred kraj godine, i u predizbornim mesecima. Tada obavezno kasni. Važniji je presek budžetskih rashoda, od tamo nekog povraćaja. Država, od privrede. Zato je u tim prelomnim mesecima, državni budžet, uvek u suficitu. Pomalo smešno deluje podatak da, na primer, izdaci za kapitalne izdatke na kraju 2016. godine iznose 34,1, a u planu za 2017. godinu 94,2 milijarde dinara. Može li nas neko ubediti da ovaj “raskorak” ne potiče od prenošenja plaćanja putarima, iz prošle u tekuću godinu. Posebno je u prvom kvartalu ove godine, naša predizborna “TV ekonomija” bila puna visokih stopa i suficita. Plan MMF (za koji se tvrdi da je uvek restrikivan) za prvi kvartal, premašen za 55 milijardi dinara. Umesto budžetskog deficita od 48, ostvaren suficit od 7 milijardi dinara. Što je uopšte planiran za celu 2017. godinu budžetski deficit od 69,1 milijardu dinara, kad već više meseci pravimo suficit? Ili se namerno tako planiralo, da se birači “zasene” ciframa, ili se nisu na vreme plaćale fakture, niti vraćao PDV. Sve će se platiti, kad izaberemo predsednika.
Jer bi bila prvorazredna senzacija, kad za predsednika ne bi bio izabran premijer sa takvim suficitima. Niko da se seti, da će kasnije, kad dođe novi premijer, ovog predizbornog suficita neminovno nestati. Dugovi se, pre ili kasnije moraju platiti. Važno je da je cilj postignut. Birači su se “nahranili i napojili” suficitom. Predsedniku i jare i pare. Glasovi i statistika. Budućem premijeru i poslanicima, uvek može zapušiti usta – e, kad sam ja bio premijer… Ministar rada na drugi Vaskrs, čak i zvanično izjavi da su neminovna buduća poređenja novog(ih) premijera sa AV. Neće im biti lako. Ali, dodaje ministar, AV je popustljiv i tolerantan, pa će ih uvek zaštititi. Nije važno što svog prethodnika ne mogu dostići. Važno je da se trude i slušaju.
Da rezimiramo. Po zakonu, izvoznici čekaju na povraćaj PDV najviše 15 dana po predaji obračuna. Ili ukupno najviše od 30 (ako je promet obavljen poslednjeg dana u prethodnom mesecu za koji se obračunava PDV) do 60 dana (ako je promet obavljen prvog dana u prethodnom mesecu). Za “obične” poreske obveznike, ovi rokovi su mesec dana duži (45 dana po predaji obračuna), odnosno ukupno od 60 do 90 dana. Platite državi, pa čekate povraćaj. Besplatno finansirate državu. Što i druge države rade. Samo što druge ne kasne sa povraćajem. Kad zakonskom roku za povraćaj, dodamo stalna kašnjenja u povraćaju PDV, eto državi besplatnog kratkoročnog kredita. Od svojih “rođenih” izvoznika i privrednika.
Šta nam drugo ostaje, nego da se setimo čuvene izjave Margaret Tačer iz 1998. godine: “Ne postoji društvo kao takvo. Postoje pojedinci, muškarci i žene, i postoje porodice”. U našoj “obrnutoj TV ekonomiji” važi suprotno: “Ne postoje pojedinci i firme. Postoji samo država”. Ako je državi bolje, ako povećava suficite a smanjuje deficite, građani i preduzeća nisu bitni. Nije država zbog njih, nego obratno. Šta su stalna kašnjenja u plaćanju faktura i povraćaja PDV, prema budžetskom suficitu, bre?
Dragan Vujadinović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa