27. april 2017.27. apr 2017.
OTVOREN PRVI VEGANSKI RESTORAN U ŠAPCU

Častimo sebe zdravljem

“Ostvario se moj san koji je prisutan već četiri godine a to je da moja iskustva u zdravoj ishrani biljnom hranom prenesem i sugrađanima, da im dam mogućnost da probaju, da otklone predrasude i da promene neke svoje navike u ishrani”, kaže Slavica Ilić
Promena načina ishrane, pripremanje i odabir sastojaka, sve su prisutniji u svakodnevnom životu. Malo zbog stvarne potrebe, malo zbog popularnosti i promociji „zdravog života, a malo zbog uspešnih sportista koji primenjuju takvu ishranu, sve češće čujemo neke nove, u početku čudne, recepte. Tako je i Šabac dobio prvi veganski restoran -“Koren, list i plod” u ulici Prote Smiljanića a vlasnica Slavica Ilić objašnjava šta je to „veganska hrana“
-Ostvario se moj san koji je prisutan već četiri godine a to je da moja iskustva u zdravoj ishrani biljnom hranom prenesem i sugrađanima, da im dam mogućnost da probaju, da otklone predrasude i da promene neke svoje navike u ishrani. Da ih možda inspirišem da i sami počnu da prave kod kuće specijalitete od biljne hrane koja je sirova, znači nije termički obrađena na temperaturi višoj od 45 stepeni i zbog toga je izuzetno zdrava jer zadrži sve vitamine minerale i enzime, kaže Ilićeva.
Ona već četiri godine u ishrani koristi isključivo namirnice biljnog porekla. Čak 80 procenata hrane koju koristi je sirova. Većina namirnica je ili organskog porekla ili proizvedena na tradicionalan način.
-Sastojke nabavljam svuda, na pijaci, u marketu, iz svoje bašte i bašte sugrađana. Jednostavno, potrebno je iskustvo da u ovom načinu ishrane plivamo što bolje umemo. Ne možemo se osloniti na namirnice koje su prskane ali zato možemo imati svoje dobavljače, svoje poljoprivrednike od kojih kupujemo. Recimo ja imam poljoprivrednike od kojih kupujem godinama. Tako ćemo smanjiti unos štetnih herbicida i pesticida. Mene je to zanimalo i radila sam analizu vezanu za pesticide i herbicide u telu, s obzirom da se hranim biljnom hranom, i rezultati su uvek bili ispod dozvoljenog nivoa. Tako da sam veoma zadovoljna. Koristim i organsku hranu kad god sam u mogućnosti. Imam i svoju baštu u okviru Šabačke gradske bašte. Podsetila bih građane da smo još uvek prisutni i da se jave i pridruže. Mi tamo proizvodimo na tradicionalan način bez upotrebe pesticida i herbicida i kada sam u mogućnosti da iz bašta sugrađana uzmem neke namirnice. To jeste u manjem procentu, takva je stvarnost ali ne treba da čekamo momenat kada će se to promeniti već treba prosto da damo šansu sebi - šta možemo danas da učinimo. Postoji i taj nagoveštaj da će Šabac uskoro dobiti Pijacu organske hrane, priča Slavica Ilić.
Veganska hrana je posna, isključivo biljnog porekla. Sprema se pažljivo i po specifičnim receptima.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa