27. april 2017.27. apr 2017.
MEDALjE ZA SUVU ŠLjIVU I ČIPS OD JABUKE
VELIKI USPEH ŠABAČKOG BRENDA NA NOVOSADSKOM SAJMU POLjOPRIVREDE

MEDALjE ZA SUVU ŠLjIVU I ČIPS OD JABUKE

Šabački brend „ZaDruga“ dobitnik je nagrada na Novosadskom sajmu poljoprivrede. Suva šljiva je osvojila veliku zlatnu medalju na 84. Međunarodnom novosadskom sajmu poljoprivrede, čips sušena jabuka osvojio je zlatnu medalju. Preduzeće Agro Iris titulu šampiona kvaliteta grupe proizvoda za suvu šljivu.
Zamenik gradonačelnika Šapca Dušan Kostadinović izjavio je tim povodom na konferenciji za štampu u Gradskoj kući, da su nagrade Novosadskog sajma poljoprivrede potvrda da je poljoprivredna politika Šapca na dobrom putu.
Kostadinović je rekao da je Šabac pronašao model koji je omogućio poljoprivrednicima da zarade više od posla kojim se bave.
-Mi smo prepoznali potencijal udruživanja poljoprivrednika i našli smo model kako da oni zarade više, što je suština naše poljoprivredne politike. Omogućili smo im da umesto prodaje sirovine, plasiraju na tržište prerađeno voće kao gotov proizvod – istakao je Kostadinović.
Prema njegovim rečima, prodajom sušenog voća može da se zaradi duplo.
- Nagrada Novosadskog sajma je potvrda da smo na dobrom putu, a verujem da će nakon ovog priznanja Šabac postati primer dobre prakse i da će drugi gradovi poći našim stopama, kazao je Kostadinović.
„ZaDruga“ je brend socijalnog preduzeća “Agro Iris”, koje je nastalo u okviru projekta ,,Ruralni razvoj nakon poplava“, a osnovali su ga Grad Šabac i Austrijska razvojna agencija. Projekat sprovode ASB Austrija sa svojim lokalnim partnerom IDC, a finansiraju Austrijska razvojna agencija i Grad Šabac.
Igor Kojičić, koordinator projekta, zahvalio se gradu Šapcu i ljudima koji su prepoznali ovu ideju.
- U projektu učestvuju 22 poljoprivrednika iz šabačkog kraja, od početka projekta preradili su 30 tona voća. Njihovi proizvodi mogu se naći u maloprodajnim objektima po ceni od 90 do 160 dinara u zavisnosti od vrste. Cena sušenog voća bila je duplo viša nego cena sirovog. Kilogram šljive je prošle godine na tržištu vredeo između 15 i 17 dinara, a mi smo je plaćali 30, plus su poljoprivrednici plaćeni za rad tokom sušenja – dodao je Kojičić.
N. K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa