4. maj 2017.4. maj 2017.
DALEKA, ALI PRIJATELjSKA ZEMLjA
NORVEŠKI DAN U ŠAPCU

DALEKA, ALI PRIJATELjSKA ZEMLjA

“Prilika da kao Udruženje pokušamo da najbolje stvari iz norveškog ali i drugih skandinavskih društava, ponudimo našim sugrađanima sa ciljem podizanja nivoa znanja o Norveškoj i Skandinaviji, ali i mogućeg ostvarenja saradnje sa sličnim udruženjima ili organizacijama iz Srbije i Norveške”
U subotu, 29. aprila, Udruženje građana Norkut iz Šapca, realizovalo je prvu fazu projekta „Norveški dan u Šapcu.“ Realizacijom projekta „Norveški dan u Šapcu“, naši sugrađani imaće priliku da se na više različitih načina upoznaju sa bitnim obeležjima Norveške.
Prva faza projekta, imala je dva dela. U prvom delu programa pod nazivom Mali vikinzi, koji je održan u sali Kulturnog centra u Šapcu, našim najmlađim sugrađanima, stručni predavači predstavili su osnovne pojmove u norveškom jeziku i njihov izgovor, likove iz norveške mitologije (vikinge, trolove itd), muziku, tradiciju, a sve to kroz pristup prilagođen uzrastu polaznicma programa.
Drugi deo projekta, obuhvatao je izložbu fotografija pod nazivom „Skrivena Norveška“, autora Nikole Markovića i Vladimira Stojanovića, inače članova Norkuta, koji su boravili u Norveškoj. Pre same izložbe, održan je uvodni program, u kojem su se obratili predsednik Udruženja Norkut Nikola Marković, istoričar Dejan Živanović, predsednik Srpsko–norveškog društva Šabac Dušan Novaković, kao i gošće Marija Milanov, blogerka i autorka brojnih tekstova o Norveškoj i Tamara Filipović apsolventkinja skandinavistike i učesnica programa studentske razmene u Norveškoj. Umetnički program izložbe, upotpunila je violinistkinja iz Šapca Katarina Marić. Izložba je otvorena istog dana u šabačkom klubu Fleka u večernjim satima.
Predsednik Udruženja Norkut iz Šapca, Nikola Marković, izrazio je zadovoljstvo osnivanjem ovakvog udruženja u Šapcu koje pruža priliku svim našim sugrađanima da saznaju nešto više o Norveškoj, kao relativno dalekoj, ali prijateljskoj zemlji.
-Ovo je prilika da kao udruženje pokušamo da najbolje stvari iz norveškog ali i drugih skandinavskih društava, ponudimo našim sugrađanima sa ciljem podizanja nivoa znanja o Norveškoj i Skandinaviji, ali i mogućeg ostvarenja saradnje sa sličnim udruženjima ili organizacijama iz Srbije i Norveške. Udruženje Norkut će se i ubuduće truditi da podstiče i unapređuje veze dve države, ali i samog grada Šapca sa Norveškom i ovim delom Evrope. Izložbom koju smo predstavili, pokazali smo lepote i izgled ove zemlje, viđene očima autora, koje imamo zadovoljstvo da podelimo sa našim sugrađanima – istakao je Marković.
Istoričar Dejan Živanović, govorio je o vezama Norveške i grada Šapca, istakavši da duboke veze između dva naroda postoje još od perioda Drugog svetskog rata, kada su brojni Šapčani zajedno sa ostalim internircima iz Jugoslovije, odvedeni u norveške logore na krajnjem severu Evrope. Mnogi od njih se nisu vratili, a deo onih koji su preživeli i uspeli da se vrate u Jugoslaviju, osnovali su 1969. godine u Šapcu podružnicu Jugoslovensko–norveškog društva. Pritom, treba naglasiti i bitnu činjenicu koja je uticala na uspostavljanje bližih veza između ova dva naroda, a ona se ogleda u brojnim primerima pomoći običnih Norvežana logorašima koji su pristigli iz Jugoslavije. Kako su sećanja na rat bledela, tako se i društvo postepeno gasilo. Pokušaj oživljavanja ovih veza načinio je Dušan Novaković, sin jednog od šabačkih interniraca, osnivajući Srpsko-norveško društvo Šabac, 2014. godine. Društvo i dalje postoji, pa je uz Norkut, Šabac ponosan i na činjenicu da ima dva društva srpsko-norveškog prijateljstva koja odlično sarađuju. Osim toga, Šabac je jedan od retkih gradova u Srbiji koji ima Norvešku ulicu, a trenutna ambasadorka Republike Srbije u Kraljevini Norveškoj je naša Šapčanka, Suzana Bošković Prodanović. Utiske iz Norveške, sopstveni doživljaj ove zemlje i odgovore na pitanja prisutnih u vezi sa Norveškom, davale su gošće Marija Milanov i Tamara Filipović. Njihovo bogato iskustvo života u ovoj zemlji, kao i činjenica da je sve veći broj Šapčana na privremenom ili trajnom boravku u Norveškoj, činilo je ovu temu interesantnu prisutnim gostima.
Druga faza projekta Norveški dan u Šapcu, biće realizovana 17, maja, na Dan državnosti Kraljevine Norveške. Realizaciju projekta i njegov značaj, prepoznao je Grad Šabac, kroz sredstva opredeljena na Konkursu za sufinansiranje ili finansiranje projekata u kulturi za 2017. godinu.
O udruženju Norkut
Samo Udruženje Norkut, osnovano je 2016. godine i čine ga uglavnom mlađi ljudi i studenti, ljubitelji norveške i skandinavske kulture. Ciljevi ovog Udruženja jesu usmereni na upoznavanje naših sugrađana sa svim pozitivnim stvarima i primerima dobre prakse norveškog, ali i drugih skandinavskih društava, a s obzirom na činjenicu da se prema brojnim istraživanjima i objektivnim podacima, Norveška i ostale skandinavske države smatraju najuređenijim i najboljim mestima za život, kako u Evropi tako i u celom svetu.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa