Инфо

Берза

 • aero 1.705 ▲ 0,24%
 • ctvb 510 ⚫ 0,00%
 • dinnpb 3.409 ▼ -0,12%
 • enhl 651 ▲ 0,15%
 • fint 510 ▲ 0,99%
 • glos 180 ▼ -0,55%
 • gsfd 357 ▼ -32,00%
 • jesv 5.050 ▼ -0,04%
 • jgelm 2.977 ⚫ 0,00%
 • jmbn 10.500 ▲ 14,49%
 • kmbn 2.101 ▲ 0,05%
 • mtlc 2.015 ▼ -0,74%
 • niis 681 ▼ -0,29%
 • rso1478 121,00 ⚫ 0,00%
 • rso1488 127,40 ▲ 6,45%
 • sjpt 132 ▼ -0,75%
 • svrl 622 ⚫ 0,00%
 • vzas 77 ▼ -23,00%
(4. мај 2017.)
НОРВЕШКИ ДАН У ШАПЦУ

ДАЛЕКА, АЛИ ПРИЈАТЕЉСКА ЗЕМЉА

“Прилика да као Удружење покушамо да најбоље ствари из норвешког али и других скандинавских друштава, понудимо нашим суграђанима са циљем подизања нивоа знања о Норвешкој и Скандинавији, али и могућег остварења сарадње са сличним удружењима или организацијама из Србије и Норвешке”
ДАЛЕКА, АЛИ ПРИЈАТЕЉСКА ЗЕМЉА
У суботу, 29. априла, Удружење грађана Норкут из Шапца, реализовало је прву фазу пројекта „Норвешки дан у Шапцу.“ Реализацијом пројекта „Норвешки дан у Шапцу“, наши суграђани имаће прилику да се на више различитих начина упознају са битним обележјима Норвешке.
Прва фаза пројекта, имала је два дела. У првом делу програма под називом Мали викинзи, који је одржан у сали Културног центра у Шапцу, нашим најмлађим суграђанима, стручни предавачи представили су основне појмове у норвешком језику и њихов изговор, ликове из норвешке митологије (викинге, тролове итд), музику, традицију, а све то кроз приступ прилагођен узрасту полазницма програма.
Други део пројекта, обухватао је изложбу фотографија под називом „Скривена Норвешка“, аутора Николе Марковића и Владимира Стојановића, иначе чланова Норкута, који су боравили у Норвешкој. Пре саме изложбе, одржан је уводни програм, у којем су се обратили председник Удружења Норкут Никола Марковић, историчар Дејан Живановић, председник Српско–норвешког друштва Шабац Душан Новаковић, као и гошће Марија Миланов, блогерка и ауторка бројних текстова о Норвешкој и Тамара Филиповић апсолвенткиња скандинавистике и учесница програма студентске размене у Норвешкој. Уметнички програм изложбе, употпунила је виолинисткиња из Шапца Катарина Марић. Изложба је отворена истог дана у шабачком клубу Флека у вечерњим сатима.
Председник Удружења Норкут из Шапца, Никола Марковић, изразио је задовољство оснивањем оваквог удружења у Шапцу које пружа прилику свим нашим суграђанима да сазнају нешто више о Норвешкој, као релативно далекој, али пријатељској земљи.
-Ово је прилика да као удружење покушамо да најбоље ствари из норвешког али и других скандинавских друштава, понудимо нашим суграђанима са циљем подизања нивоа знања о Норвешкој и Скандинавији, али и могућег остварења сарадње са сличним удружењима или организацијама из Србије и Норвешке. Удружење Норкут ће се и убудуће трудити да подстиче и унапређује везе две државе, али и самог града Шапца са Норвешком и овим делом Европе. Изложбом коју смо представили, показали смо лепоте и изглед ове земље, виђене очима аутора, које имамо задовољство да поделимо са нашим суграђанима – истакао је Марковић.
Историчар Дејан Живановић, говорио је о везама Норвешке и града Шапца, истакавши да дубоке везе између два народа постоје још од периода Другог светског рата, када су бројни Шапчани заједно са осталим интернирцима из Југословије, одведени у норвешке логоре на крајњем северу Европе. Многи од њих се нису вратили, а део оних који су преживели и успели да се врате у Југославију, основали су 1969. године у Шапцу подружницу Југословенско–норвешког друштва. Притом, треба нагласити и битну чињеницу која је утицала на успостављање ближих веза између ова два народа, а она се огледа у бројним примерима помоћи обичних Норвежана логорашима који су пристигли из Југославије. Како су сећања на рат бледела, тако се и друштво постепено гасило. Покушај оживљавања ових веза начинио је Душан Новаковић, син једног од шабачких интернираца, оснивајући Српско-норвешко друштво Шабац, 2014. године. Друштво и даље постоји, па је уз Норкут, Шабац поносан и на чињеницу да има два друштва српско-норвешког пријатељства која одлично сарађују. Осим тога, Шабац је један од ретких градова у Србији који има Норвешку улицу, а тренутна амбасадорка Републике Србије у Краљевини Норвешкој је наша Шапчанка, Сузана Бошковић Продановић. Утиске из Норвешке, сопствени доживљај ове земље и одговоре на питања присутних у вези са Норвешком, давале су гошће Марија Миланов и Тамара Филиповић. Њихово богато искуство живота у овој земљи, као и чињеница да је све већи број Шапчана на привременом или трајном боравку у Норвешкој, чинило је ову тему интересантну присутним гостима.
Друга фаза пројекта Норвешки дан у Шапцу, биће реализована 17, маја, на Дан државности Краљевине Норвешке. Реализацију пројекта и његов значај, препознао је Град Шабац, кроз средства опредељена на Конкурсу за суфинансирање или финансирање пројеката у култури за 2017. годину.
О удружењу Норкут
Само Удружење Норкут, основано је 2016. године и чине га углавном млађи људи и студенти, љубитељи норвешке и скандинавске културе. Циљеви овог Удружења јесу усмерени на упознавање наших суграђана са свим позитивним стварима и примерима добре праксе норвешког, али и других скандинавских друштава, а с обзиром на чињеницу да се према бројним истраживањима и објективним подацима, Норвешка и остале скандинавске државе сматрају најуређенијим и најбољим местима за живот, како у Европи тако и у целом свету.

Најновији број

15. новембар 2018.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa