25. maj 2017.25. maj 2017.
SINIŠA KOVAČEVIĆ UOČI GOSTOVANjA PREDSTAVE
„VELIKA DRAMA“ U ŠABAČKOM POZORIŠTU

ŽIVIMO U APSURDISTANU

Ova predstava bez obrazloženja skinuta sa repertoara Narodnog pozorišta tokom aprila i maja, iako je jedina za koju se karte kupuju kod tapkaroša
„Velika drama“ Siniše Kovačevića tokom aprila i maja nije se našla na repertoaru Narodnog pozorišta iako je jedna od retkih, ako ne i jedina, koja je uvek rasprodata. Bez ikakvog objašnjenja, skinuta je sa repertoara, a četvoročasovnu sagu o crnogorskoj porodici Vučić u Vojvodini moći će da pogledaju Šapčani u petak, 26. maja, na velikoj sceni Šabačkog pozorišta.
Uoči gostovanja kapitalnog dela našeg poznatog dramskog pisca i reditelja, Kovačević za „Glas Podrinja“ ne može da kaže šta je razlog da se „Velika drama“ skine sa repertoara, jer – ne zna.
- Previše ste ozbiljan medij da bih svoje slutnje i podozrenja iznosio. Prosto, kao ozbiljni sagovornici zaslužujete ozbiljnu informaciju, a ja je nemam. Radi se o tome da kako koja pop-zvezda treba da ima koncert u Narodnom pozorištu tako se skine Velika drama. Isto i kako nekoj premijeri zafali dan za probu tako se skine Velika drama sa repertoara, i kako Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada krene sa nekom predstavom put Beograda, ponovo žrtva bude Velika drama. To je ono što ja znam, a pošto ne prelazim prag te cenjene kuće, ostalo ne znam – kaže Kovačević.
A, prag Narodnog pozorišta ne prelazi već nekoliko godina od kada mu je, kako nam naglašava, na brutalan i strašno naprednjački način skinuta predstava koja je bila u procesu rada „Čudesni“.
- To je bio prvi atak novih političkih naprednih snaga na umetnost u Srbiji. U krajnjoj liniji, možete da pitate menadžment Narodnog pozorišta zašto je Velika drama skinuta sa repertoara, a verujem da će vam oni iskreno i čestito dati odgovor na to pitanje – dodaje naš sagovornik.
Kovačević ističe da je za njega i ljude koji su radili sa njim tu predstavu najveći kompliment činjenica da su karte za „Veliku dramu“ uvek rasprodate.
- Imam kod kuće pismo jednog momka iz Bijelog Polja koji mi se zahvalio, jer je zahvaljujući Velikoj drami u značajnoj meri popravio svoj budžet pošto se bavio zaboravljenim zanatom – tapkarenjem. To pismo mi je, uz sve nagrade koje sam dobijao, najdraže. Uvek je puna, velika grupa glumaca je odrasla uz tu predstavu, a usudio bih se da kažem i velika grupa gledalaca, jer ima ljudi koji su je gledali i po nekoliko desetina puta. Radi se verovatno o mazohistima – par ekselans, jer predstava traje četiri sata – napominje Kovačević.
On smatra da živimo u apsurdnim vremenima.
- Ružno je baviti se samocitatima, posežete za njima kada inspiracija i svi drugi argumenti izostanu ali vrlo sam ponosan na činjenicu da sam autor reči koja opisuje vreme u kojem živimo, a mi živimo u – apsurdistanu. Ovo je zemlja apsurda, i svaki put kada pomislite da apsurdnije ne može da bude, onda vas stvarnost demantuje.
N. K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa