1. jun 2017.1. jun 2017.
VEKOVI
U GALERIJI KULTURNOG CENTRA DO 5. JUNA IZLOŽBA NAJBOLjIH MATURANATA ŠKOLE PRIMENjENIH UMETNOSTI

VEKOVI

tehnikom akvarela Jelene Milić i ikone Luke Đurića pokazale su nesvakidašnju umetničku zrelost na samostalnoj izložbi koja je svojevrsna nagrada za likovno stvaralaštvo i zanatsko umeće
Mnogima pre njih, a mnogima i posle njih, nagrada Škole primenjenih umetnosti za likovno stvaralaštvo i zanatsko umeće predstavlja poseban trenutak u životu. Takav slučaj je i sa maturantima odeljenja IV3 Jelenom Milić i Lukom Đurićem. Svojim radom i predanošću umetnosti izdvojili su se iz svoje generacije u kojoj je dosta talentovane dece. Kao nagradu za sve što su do sada postigli Škola u saradnji sa Kulturnim centrom organizovala im je prvu samostalnu izložbu „Vekovi“.
- U slučaju Jelene Milić i Luke Đurića mogu samo da konstatujem: „Oni su već veliki“. Ova izložba je toliko dobra, snažna i jaka da imam utisak da sve što bih mogla da kažem o toj izložbi ne bi bilo ni dovoljno ni lepo. Pored toga kao razredni starešina Luke i Jelene i divnog odeljenja zaista sam bila u dilemi da li da pričam o tom svom jako dobrom odeljenju i jakoj konkurenciji iz koje su se izdvojili Luka i Jelena ili o njima dvoma - rekla je prof. Ivanka Trifunović, istoričar umetnosti, obraćajući se okupljenima u Galeriji Kulturnog centra proteklog ponedeljka.
Crteži, slike i ikone, realizovani istančanim umetničkim rukopisom za Jelenu i Luku znače ne samo prihvatanje Leonardovog saveta da „umetnik mora naučiti da gleda“ već i poštovanje predavača Radivoja Marinkovića Roke, Milete Đurića, Milene Kijurine i Dragana Markovića Markusa da stvaralac treba i da vidi, što predstavlja složeniji proces.
- Nije čudno ni neobično što su se ove dve mlade osobe izdvojile od ostalih. Pored svog talenta shvatili su da svojim radom mogu nešto da postignu. To je vrlo jednostavno kad se kaže. Nema velike mudrosti. Talenat jeste jedno i o tome su silne knjige napisane. Mora se raditi. To je kako su psiholozi nazvali, tzv. unutrašnja motivacija – istakao je prof. Dragan Marković Markus.
Protekle četiri godine pod okriljem svoje škole uz pomoć i savete profesora Jelena i Luka razvijali su svoj umetnički rukopis dovodeći ga do savršenstva. Zato i ne čudi što je Jelena već upisala Akademiju klasičnog slikarstva u Sremskoj Kamenici.
- Planiram da upišem i psihologiju na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i da nekako spojim sferu umetnosti sa psihologijom što je mislim veoma blisko – rekla je Jelena koja je svoju svestranost pokazala i pisanjem poezije tako da je u septembru očekuje i promocija zbirke pesama „Iza pogleda“ koja je odobrena od strane grada Šapca kao sufinansirani projekat.
Za Luku nagrada za zanatsko umeće iz oblasti praktičnog rada i izložba predstavljaju početak karijere koja će, po njegovim rečima, biti svetla.
- Najviše sam se bavio ikonopisom i pozlatom. U planu su mi studije vajarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Umetnost je moj život. Od malih nogu sam imao interesovanja za crtanje, vajanje, slikanje, ali i muziku, bilo da je to pevanje ili sviranje. Mada, moram priznati da me je više privukla gitara – istakao je Luka koji je i u muzici svestran tako da svira fank, bluz, rok i hevi-metal.
Po viđenom, doživljenom i onome što su drugi o njima rekli ne sumnjamo da ćemo o njima kao mladima koji su svoje živote posvetili umetnosti još čuti, a i pisati.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa