Berza

 • aero 820 ▼ -0,97%
 • akdm 260 ▼ -3,70%
 • dinnpb 4.442 ▲ 2,11%
 • dnos 2.900 ⚫ 0,00%
 • fito 3.050 ▼ -4,66%
 • glos 330 ⚫ 0,00%
 • gmon 2.100 ⚫ 0,00%
 • impl 3.350 ⚫ 0,00%
 • kmbn 3.294 ▲ 2,23%
 • kmbnpb 1.300 ⚫ 0,00%
 • mtlc 1.918 ▲ 0,52%
 • niis 678 ▼ -0,59%
 • rso17153 103,48 ▲ 0,87%
 • rso19182 106,00 ▲ 0,01%
 • svrl 535 ▲ 3,88%
(8. jun 2017.)
STUDIJSKI PROGRAMI U VISOKOJ MEDICINSKOJ I POSLOVNO-TEHNOLOŠKOJ ŠKOLI STRUKOVNIH STUDIJA

Gastronomija i ekonomija

Gastronomija i ekonomija
Od akreditacije 2013. godine studijski program Gastronomija u Visokoj medicinskoj i poslovno-tehnološkoj školi u Šapcu dobija na sve većem značaju kada su u pitanju budući brucoši.
- Školovanje na studijskom programu Gastronomija traje tri godine (6 semestara). Nakon završenih studija stiče se stručni naziv - Strukovni menadžer gastronom. Na ovom studijskom programu ukupno upisujemo 33 studenta sa ciljem da obrazujemo i osposobimo stručnjake za poslove koji zahtevaju osnovna znanja iz oblasti gastronomije i menadžmenta - rekla je dr Gordana Jovanović, rukovodilac studijskog programa Gastronomija.
Nastava se izvodi kroz predavanja i vežbe, pri čemu je akcenat dat na sticanje potrebnih veština i kompetencija u okviru stručne prakse. Tokom trogodišnjeg školovanja studenti Gastronomije pohađaju obaveznu stručnu praksu, koju obavljaju u nastavnim bazama, restoranima, hotelima i ugostiteljskim objektima na teritoriji Šapca, kao i različitim turističkim lokacijama (Vrnjačka banja, Banja Vrujci, Kopaonik). Specifičan sistem praktične nastave realizuje se u malim grupama u hotelima „Sloboda“, „Euforija“, „Drina“ i „Putnik“, kao i u restoranima „Gradska kafana“, „Stari most“, Konak „Tammy“, Etno selo „Stanišić” i dr.
- Od početka realizacije studijskog programa Gastronomije, postignut je dobar spoj teorije i prakse, što diplomiranim studentima omogućava brzo uključivanje u proces rada ugostiteljskih objekata, odnosno u proizvodne, uslužne i menadžerske poslove. Iskustva i znanja stečena u ovom dinamičnom nastavnom procesu, omogućavaju studentima mobilnost na tržištu rada i brzo zapošljavanje – naglasila je dr Jovanović.
Iz godine u godinu interesovanje za ovaj studijski program sve je veće čemu je doprinela i dobra organizacija i saradnja.
- Lično, koristim priliku da se zahvalim svim kolegama iz nastavnih baza na odličnoj organizaciji i veoma uspešnoj saradnji prilikom pripremanja i obavljanja stručne prakse naših studenata. Hvala vam što ste prepoznali i podržali naš udeo u obrazovanju i kreiranju novog kulturnog života regiona, jer bez vas realizacija ovog programa ne bi bila moguća – istakla je Jovanovićeva.
Godinu dana kasnije, 2014, akreditovan je studijski program Ekonomija kada je upisana i prva generacija studenata. Nakon završenih trogodišnjih studija stiče se stručni naziv - Strukovni ekonomista. Studenti stiču sposobnosti i znanja potrebna za donošenje kvalitetnih odluka. Uz fundamentalna naučna i stručna znanja u oblasti ekonomije, osposobljeni su da kompetentno i odgovorno rešavaju probleme i zadatke koji proizilaze iz prirode posla, upotrebom savremene informatičke tehnologije.
- Nastava se izvodi kroz predavanja i vežbe, pri čemu se u cilju obavljanja obavezne stručne prakse studenti upućuju u određene ustanove/preduzeća. Škola je ostvarila saradnju sa preduzećima koja su partneri svetskim brendovima, kao što su „Lukoil“ i Porsche, zatim budžetskim institucijama grada Šapca kao i proizvodnim, uslužnim i trgovinskim preduzećima. Svršeni studenti studijskog programa Ekonomija osposobljeni su da odgovorno, samostalno ili timski, rešavaju probleme i zadatke koji proizilaze iz prirode posla – istakao je dr Zoran Jokić, rukovodilac studijskog programa Ekonomija.
Za realizaciju studijskog programa obezbeđeno je nastavno osoblje sa potrebnim naučnim i stručnim kvalifikacijama.
- Sve ovo doprinelo je da naši studenti stiču neophodna teorijska i bogata praktična znanja i veštine za obavljanje svoje profesije, da budu sposobni da po prijemu na radno mesto, daju svoj puni doprinos – dodao je dr Jokić.
O. G.

Najnoviji broj

19. septembar 2019.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa