Инфо

Берза

  • aero 1.682 ▼ -0,59%
  • alfa 33.605 ▼ -2,41%
  • gmon 1.595 ▼ -0,31%
  • jesv 5.150 ▲ 0,88%
  • niis 679 ▼ -0,73%
  • spru 810 ▲ 1,00%
  • svrl 600 ⚫ 0,00%
  • tgas 11.000 ⚫ 0,00%
  • thhm 235 ⚫ 0,00%
  • tlkb 2.700 ⚫ 0,00%
(13. јул 2017.)
У Градској кући одржан скуп на тему “Казна рада у јавном интересу”

РАД УМЕСТО ЗАТВОРА

РАД УМЕСТО ЗАТВОРА
Протекле седмице у Градској кући организован је Округли сто на тему “Казна рада у јавном интересу”. Организатори скупа су Виши суд у Шапцу и Градска урава града Шапца. Уводне речи одржао је в.ф. председник Вишег суда Мирослав Алимпић и начелница Одељења за третман и извршење ванзаводних санкција и мера Душанка Гарић, а скуп је отворио градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.
-Велика ми је част што можемо овде, у Градској кући, да примимо све судије из Шапца и региона који треба заједно са Министарством правде и локалном заједницом да развијају нову врсту праксе у свом раду која не може да се деси без локалне заједнице. Захваљујем се председнику Вишег суда у Шапцу, господину Алимпићу на одличној иницијативи. Ми смо као Град то одмах прихватили и ја верујем да ћемо сада у нашој пракси у судовима имати нов начин приступа у решавању једног важног проблема, а то је да одређена лица своје обавезе према држави и према друштву извршавају у својој заједници - истакао је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.
Иницијатива је потекла од стране Вишег суда у Шапцу када је утврђено да се велики број санкција извршава у затворима, посебно оних краткотрајних. У пракси је познато да краткотрајне казне затвора немају очекивано дејство на осуђенике.
-Покушавали смо да установимо праксу на нивоу Апелационог суда у Новом Саду. Из тог разлога смо ступили у контакт са Градском управом у Шапцу и градоначелником уз чија разумевања смо и организовали овај скуп. Циљ скупа је да судијама које поступају на овој територији прикажемо које су могућности за примену алтернативних кривичних санкција. Осим судија из Шапца и Лознице, ту су и судије Основног суда у Новом Саду које су примењивале у највећој мери овакве казне рада у јавном интересу. Овакав вид праксе је у интересу грађана који неће ићи на издржавање казне затвора, а то се односи на оне који су извршили нехатна кривична дела или мање тешка кривична дела - навео је Мирослав Алипмић.
Често се дешава да људе који буду осуђени на казну рада у јавном интересу послодавац ангажује и након истека санкције, ако се добро покажу.
-То је прилика за људе који изврше лака кривична дела и чија је личност таква да није неопходно да издржавају казне у затвору. Пружа им се могућност да врате дуг друштву и држави тако што ће да ураде нешто добро за локалну самоуправу. Санкционисани раде код послодаваца који су под локалном самоуправом и нико на конту њиховог рада не остварује добит. Казне се не издржавају код приватних послодаваца, те не постоји могућност да се неко на тај начин обогати. Ради се о враћању дуга заједници у којој је начињено кривично дело – истакла је Душанка Гарић.
Ово је само још једна од иницијатива коју Виши суд спроводи заједно са Градском управом и градоначелником Шапца. У плану је пројекат чији је циљ заштита деце, сведока и жртава кривичних дела. Реализација истог спровешће се до септембра.
К.Ј.

Најновији број

20. септембар 2018.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa