Berza

 • aero 1.060 ⚫ 0,00%
 • dinnpb 6.260 ▼ -0,11%
 • enhl 609 ▼ -1,77%
 • gfom 450 ▲ 19,68%
 • glos 490 ▲ 8,89%
 • gsfd 504 ▼ -0,20%
 • impl 3.521 ▲ 0,46%
 • kmbnpb 1.000 ▲ 1,01%
 • niis 745 ▼ -0,13%
 • pdza 10.107 ▼ -3,74%
 • tgas 15.841 ▲ 1,89%
 • trbg 4.620 ▲ 0,52%
 • trgom 945 ⚫ 0,00%
(13. jul 2017.)
U Gradskoj kući održan skup na temu “Kazna rada u javnom interesu”

RAD UMESTO ZATVORA

RAD UMESTO ZATVORA
Protekle sedmice u Gradskoj kući organizovan je Okrugli sto na temu “Kazna rada u javnom interesu”. Organizatori skupa su Viši sud u Šapcu i Gradska urava grada Šapca. Uvodne reči održao je v.f. predsednik Višeg suda Miroslav Alimpić i načelnica Odeljenja za tretman i izvršenje vanzavodnih sankcija i mera Dušanka Garić, a skup je otvorio gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.
-Velika mi je čast što možemo ovde, u Gradskoj kući, da primimo sve sudije iz Šapca i regiona koji treba zajedno sa Ministarstvom pravde i lokalnom zajednicom da razvijaju novu vrstu prakse u svom radu koja ne može da se desi bez lokalne zajednice. Zahvaljujem se predsedniku Višeg suda u Šapcu, gospodinu Alimpiću na odličnoj inicijativi. Mi smo kao Grad to odmah prihvatili i ja verujem da ćemo sada u našoj praksi u sudovima imati nov način pristupa u rešavanju jednog važnog problema, a to je da određena lica svoje obaveze prema državi i prema društvu izvršavaju u svojoj zajednici - istakao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.
Inicijativa je potekla od strane Višeg suda u Šapcu kada je utvrđeno da se veliki broj sankcija izvršava u zatvorima, posebno onih kratkotrajnih. U praksi je poznato da kratkotrajne kazne zatvora nemaju očekivano dejstvo na osuđenike.
-Pokušavali smo da ustanovimo praksu na nivou Apelacionog suda u Novom Sadu. Iz tog razloga smo stupili u kontakt sa Gradskom upravom u Šapcu i gradonačelnikom uz čija razumevanja smo i organizovali ovaj skup. Cilj skupa je da sudijama koje postupaju na ovoj teritoriji prikažemo koje su mogućnosti za primenu alternativnih krivičnih sankcija. Osim sudija iz Šapca i Loznice, tu su i sudije Osnovnog suda u Novom Sadu koje su primenjivale u najvećoj meri ovakve kazne rada u javnom interesu. Ovakav vid prakse je u interesu građana koji neće ići na izdržavanje kazne zatvora, a to se odnosi na one koji su izvršili nehatna krivična dela ili manje teška krivična dela - naveo je Miroslav Alipmić.
Često se dešava da ljude koji budu osuđeni na kaznu rada u javnom interesu poslodavac angažuje i nakon isteka sankcije, ako se dobro pokažu.
-To je prilika za ljude koji izvrše laka krivična dela i čija je ličnost takva da nije neophodno da izdržavaju kazne u zatvoru. Pruža im se mogućnost da vrate dug društvu i državi tako što će da urade nešto dobro za lokalnu samoupravu. Sankcionisani rade kod poslodavaca koji su pod lokalnom samoupravom i niko na kontu njihovog rada ne ostvaruje dobit. Kazne se ne izdržavaju kod privatnih poslodavaca, te ne postoji mogućnost da se neko na taj način obogati. Radi se o vraćanju duga zajednici u kojoj je načinjeno krivično delo – istakla je Dušanka Garić.
Ovo je samo još jedna od inicijativa koju Viši sud sprovodi zajedno sa Gradskom upravom i gradonačelnikom Šapca. U planu je projekat čiji je cilj zaštita dece, svedoka i žrtava krivičnih dela. Realizacija istog sprovešće se do septembra.
K.J.

Najnoviji broj

13. februar 2020.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa