13. jul 2017.13. jul 2017.
POPRAVLjA ŽIVOT
AKTIVIZAM GRAĐANA

POPRAVLjA ŽIVOT

I gradske mesne zajednice treba da odlučuju o poslovima koji će se raditi. Zahvaljujući aktivnosti i angažovanju mnogih Letnjikovac je postao oaza za odmor i rekreaciju mnogih Šapčana. Ne zanimaju nas teme visoke politike, već bolji život u našem mikro svetu – kaže Nikola Veselinović, predsednik UG “Siguran korak”
Nemamo pravo na apstinenciju i nezainteresovanost, jer samo aktivizam građana popravlja uslove u kojima živimo, kaže Nikola Veselinović, predsednik UG “Siguran korak”, koje je formirano pre nešto više od mesec dana. Na korak u “Siguran korak” odlučila se i odbornica u lokalnoj Skupštini Tamara Bastaja, koja je napustila odborničku grupu SPS.
“Siguran korak” je Udruženje građana nastalo kao izraz naše želje da sami utičemo na odluke u gradu i podstaknemo aktivizam građana. Glas građana mora da se čuje, a političke stranke su zaokupljene sopstvenim interesima i stranačkim namirivanjem svake vrste, pa sa građanima pričaju samo u kampanji – kaže Nikola Veselinović, predsednik Udruženja.
U “Sigurnom koraku” je i Tamara Bastaja, odbornica, koja je donedavno bila u odborničkoj grupi SPS.
Zašto ste napustili SPS i odlučili se na ovaj korak?
- Mi nismo dobili adekvatnu podršku za realizaciju svojih ideja i konkretnih akcija u SPS. Samo se još jednom potvrdilo naše duboko uverenje da se stranke više bave sobom, nego nama građanima. Koliko znam odbornička grupa SPS više i ne postoji, a jedini odbornik ove stranke u šabačkoj Skupštini nije se pojavio ni na jednoj sednici od osnivanja. A, upravo je Skupština mesto na kom se najneposrednije može čuti glas predstavnika građana. Sa željom da artikulišemo glas običnog sveta i zalažemo se za najkonkretnije akcije koje će lakšim učiniti život naših sugrađana, mi smo formirali udruženje, koje je lišeno ideologije i tema visoke politike na koju ionako ne možemo da utičemo i o kojoj ne odlučujemo.
Jeste li vi onda pozicija ili opozicija u lokalnoj Skupštini?
- Mi smo opozicija svakoj lošoj ideji i predlogu, a dobre ćemo, bilo od koga da dolaze, podržati. Mi nismo stranka i ne moramo da radimo ni po čijem diktatu, upravo u tome je prednost ovakvog načina aktivizma i organizovanja građana. Zanima nas samo Šabac i život u Šapcu. Zato će “Siguran korak” pokretati akcije i inicijative koje doprinose poboljšanju uslova života u gradu. Šta to znači na konkretnom primeru? Sada se, vidim, dosta govori o novcu koji se vraća seoskim mesnim zajednicama, pa će građani sami odlučivati o načinu trošenja. Mi tražimo isto pravo i za gradske mesne zajednice. Neće biti da ljudi u Šapcu ne znaju šta je za njih dobro i da u njihovo ime treba da odlučuje bilo ko drugi. Dakle, isto pravo i isti princip za sve.
Vi ste predsednik Saveta MZ Letnjikovac – govorite li onda u ime svoje MZ?
- Naravno, i u ime svojih sugrađana sa Letnjikovca, ali i u ime svih žitelja Šapca. U svakom kraju grada građani najbolje znaju šta je njima važno i šta treba da se uradi. Mi smo na Letnjikovcu uradili mnogo zahvaljujući inicijativi građana, zalaganju i posredovanju mesne zajednice u komunikaciji sa nadležnim službama. Više od 800 dece bezbednije je na putu do škole od kada je urađen trotoar u ulici Nikole Tesle, učestvovali smo u svim akcijama sa hramom Sv. Trojice, organizovali akcije šljunčenja ulica i uređenja kanala i postavljanja teretane na otvorenom. Mnogi Šapčani, što je opštepoznato, dolaze na Letnjikovac radi rekreacije, odmora, šetnje. Tako kako smo uredili i uređujemo Letnjikovac, mislimo da treba da se uredi svaki deo grada. Aktivizam podrazumeva posvećenost i istrajnost, morate izdvojiti svoje slobodno vreme i posvetiti ga zajednici kroz ovaj ili neki drugi vid organizovanja.
Mislite na političke stranke?
- Naprotiv. Mislim na različita udruženja i organizacije, profesionalna, esnafska, hobistička – koja najneposrednije zastupaju interese pojedinca. Ja sam predsednik Lovačkog udruženja “Selimir Sele Jevtić”. Mi smo, upravo zahvaljujući aktivnom stavu i zalaganju svih članova, kupili zemljište u Velikom zabranu, predviđeno za izgradnju Lovačkog doma. Lov je u svetu veoma popularan, a u našem kraju imamo sve preduslove i za razvoj lovnog turizma. Ovo je jedan od potencijala, a, osim toga, na ovaj način društvo će biti bolje organizovano, naše akcije još uspešnije, jer ovo nije tema samo u lovnoj sezoni, kada smo vidljivi javnosti. Lovci, zapravo, brinu o životinjskom svetu, prehranjuju životinje, pribavljaju podmladak... Naravno, ovo je samo jedan, a primera je mnogo.
Mislite na organizovanje i građanske inicijative?
-Mislim na sve organizacije koje artikulišu potrebe građana i njihova interesovanja. Na Letnjikovcu je, recimo, veliki broj mladih okupljen i oko OFK “Letnjikovac 1983”. Takmičimo se u Opštinskoj ligi, ali ono što je važnije od bilo kog rezultata je da u našoj ekipi igraju samo momci sa Letnjikovca, što utiče na popularnost naših zeleno-belih, a mladima pruža mogućnost da kvalitetno provode vreme. I to je aktivizam – stvaranje uslova za bavljenje različitim aktivnostima koje utiču na kvalitet života.
Šta su dalji koraci “Sigurnog koraka”?
- Organizovaćemo aktivnosti i programe koji popravljaju život u našim mikro sredinama. Ispred svake prodavnice u Srbiji, dežurna ekipa zna sve o geopolitici – mi, naprotiv, time uopšte ne želimo da se bavimo. Ali, hoćemo da naša deca imaju dobre uslove za školovanje, mi šansu da zaradimo za pristojan život, a sve nadležne institucije, od grada do republike da rade svoj posao i budu na usluzi nama koji ih plaćamo. Zato je naša poruka razumljiva i prihvatljiva, prvo našim komšijama, pa onda celom okruženju. Stvaramo ekipu koja deli ova uverenja, jer verujemo da je to dobro za grad u kom živimo, a nama je Šabac na prvom mestu.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa