30. decembar 2010.30. dec 2010.
ALTERNATIVNE KRIVIČNE SANKCIJE

KORISTAN RAD

Predstavnici Ministarstva pravde i Grada Šapca prošlog četvrtka su potpisali Sporazum o alternativnim krivičnim sankcijama kroz društveno koristan rad. Prema ovom dokumentu, sud umesto kazne zatvora može da izrekne kaznu društveno korisnog rada koja će se sprovoditi u ustanovama i javnim preduzećima čiji je osnivač Grad Šabac
Ministarstvo pravde Republike Srbije i lokalna samouprava Šapca potpisivanjem ovog Sporazuma otvorili su mogućnost transformisanja krivičnih sankcija u društveno koristan rad.
Po rečima Damira Joke, pomoćnika direktora Uprave za izvršenje krivičnih sankcija i direktora Centra za obuku zaposlenih u upravi za izvršenje krivičnih sankcija, ovaj dokument je od izuzetnog značaja za lica koja učinila lakše krivično delo, jer se društveno korisnim radom smanjuje mogućnost njihove “kriminalne infekcije“, odnosno šansa da ponovo prekrše zakon.
- Najvažnije u ovom Sporazumu je da se jedan deo pravosudnih nadležnosti sada prebacuje na lokalnu samoupravu. Konkretno to je izvršenje alternativnih sankcija koje treba da pokažu novu vrstu efikasnosti, da smanje troškove države i naprave benefiti za lokalnu zajednicu ““ rekao je Joka i napomenuo da je Šabac do sada osmi grad u Srbiji koji potpisuje ovakvu vrstu memoranduma.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa