13. jul 2017.13. jul 2017.
ISKUSTVA SRPSKIH STUDENATA U INOSTRANSTVU

PUT DO NOVIH MOGUĆNOSTI

Ana Gojković iz Koceljeve, student treće godine na Fakultetu za turizam i hotelijerstvo, nedavno se vratila u rodni kraj nakon što je tri meseca provela u Nemačkoj, u okviru programa razmene studenata. – Erasmus + je program studentske razmene koji omogućava najboljim studentima širom sveta da studiraju u inostranstvu. Ovakvu ponudu dobila sam od mog Univerziteta Singidunum, Fakulteta zdravstvenih, pravnih i poslovnih studija iz Valjeva i prihvatila sam je kao veliku čast i privilegiju - kaže Ana koja je prolećni semestar provela na fakultetu u Ravensburgu u Nemačkoj.
Prema njenim rečima, razmena studenata i semestar proveden na nemačkom fakultetu bio je od izuzetne koristi i za usavršavanje engleskog, ali i nemačkog jezika.
– Kulturološke razlike nisu predstavljale barijeru tako da smo koleginica i ja pokušale na najbolji način da predstavimo našu zemlju i naučimo nešto više o drugima. Stipendirani odlazak u inostranstvo omogućio nam je i putovanja pa smo za ova tri meseca posetili mnogobrojna mesta u Austriji, Švajcarskoj i južnoj Nemačkoj - otkriva Ana. Govoreći o samom obrazovnom sistemu u inostranstvu kaže da se on u velikoj meri razlikuje od onog u našoj zemlji, prvenstveno zbog toga što su njihovi studenti u prilici da istovremeno studiraju i rade.
–Moja vizija jeste da putovanja budu moja najveća iskustva iz kojih ću naučiti mnogo i onda to iskoristiti u svojoj zemlji. Trenutno sam zainteresovana za marketing u turizmu i hotelijerstvu kao i brending destinacije, tako da zajedno sa koleginicom Marijom Đekić sa kojom sam bila na razmeni studenata, svoju budućnost posmatram u smeru preduzetništva. Inostranstvo je samo veliko iskustvo koje želim da iskoristim na najbolji način, ali takođe mogu da vidim sebe u inostranstvu- priča Ana.
Pomisao na bolji život, veća znanja i mogućnosti bio je dovoljan da dvadesettrogodišnja Kristina Ivković iz Koceljeve, student Filološkog fakulteta u Beogradu, odluči da svoje obrazovanje i život nastavi u inostranstvu.
–Neke stvari u životu nikada ne gube vrednost, poput čitanja knjiga, putovanja i kvalitetnog odnosa sa porodicom i prijateljima. Ali da bi se putovalo, mora da se ode, a za odlazak je potrebna želja, sposobnost i bogami petlja. Da li ću se vratiti ili ostati i ići dalje zavisi od mene same i njegovog visočanstva zvanog život. Sa 23 godine života čvrsto sam odlučila da studije započete u Beogradu nakon tri godine završim u Beču. Od proleća student sam četvrte godine osnovnih akademskih studija, smer Germanistika (nemački jezik i književnost). Pomisao na bolji život i širi spektar znanja me je naveo da promenim grad, državu, fakultet - otkriva Kristina.
Kako tvrdi, studije u glavnom gradu Austrije su i upola jeftinije od srpskih školarina.
– Sam način strudiranja ne razlikuje se previše od našeg. Jedino mogu da istaknem znatno bolju interakciju i poštovanje između bečkih profesora i studenata, znanje koje nam pružaju, posvećenost i otvorenost za bilo kakav vid pomoći i sugestije. Čitav koncept studija, samog fakulteta, bezbrojnih biblioteka, čitaonica, druželjubivosti i izlaženja u susret te prosto nateraju da sedneš i učiš sa zadovoljstvom. Upravo to je i mene ponelo te sam do sada položila četiri ispita - s ponosom kaže ova vedra i samouverena devojka koja planira da već sledeće godine preda dva diplomska rada, završi praksu i eventualno upiše master koji je za sve studente Bečkog univerziteta besplatan. Obećava da će se jednog dana, kada za to bude imala vremena u životu, vratiti u zemlju kako bi završila i fakultet započet u Beogradu.
V. Bošković

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa