13. jul 2017.13. jul 2017.
UDRUŽIVANjEM DO PROFITA
Vratimo zadrugarstvu ime

UDRUŽIVANjEM DO PROFITA

Značaj i potreba za udruživanjem se razvijala uporedo sa razvojem ekonomije. Zajednički interesi u nabavci repromaterijala i što kvalitetnijem načinu plasiranja sopstevenih proizvoda nateralo je pojedince da se udružuju.
-Prvi primeri udruživanja i zadrugarstva su primeri trustova i multinacionalnih kompanija koji su u međuvremenu postali ekonomski moćniji od većine država. Najlepši slučaj zadrugarstva je slučaj Rajfajzena, prve asutrijske zadruge koja je prerasla ime. Sledeći takve primere, države koje iole drže do sebe organizuju svoje stanovništvo i pospešuju i finansijski i logistički da osnivaju odruženja ili zadruge. Zajedničkim nastupom u bilo kom segmentu privrede i poljoprivrede dolazi se do povoljnijih inputa u proizvodnji i lakše se dolazi do krupnijih kupaca. Samim tim povećava se ozbiljnost proizvodnje i mnogo lakša prodaja. Nažalost posle „oslobađanja“ 1945. godine ime zadruga se koristi u političke svrhe, menja joj se funkcija i postaju nešto što nisu. Radeći na takav način decenijama pojele su samu sebe i svoju decu, kaže stručnjak šabačke Direkcije za poljoprivredu Ljubomir Džinović.
Uvidevši vrlo velike potrebe stanovništva za organizovanjem poslovanja lokalna samouprava grada Šapca preko Direkcije za poljoprivredu, a sada Odeljenja za poljoprivredu, već godinama organizuje i podržava udruživanje po specifičnim vrstama proizvodnje. Tako su osnovana udruženja voćara, povrtara, odgajivača goveda, svinja, ovaca u nadi da će jednog dana moći da se osamostale i da na tržištu nastupaju zajedno. Svih ovih godina one rade bolje ili gore u zavisnosti koliko aktivnog članstva imaju.
-Dobar primer na lokalnom nivou su „Ruže Lipolista, proizvođači meda, i odgajivači muznih krava koji zajedničkim nastupom uspevaju da ostvare veću dobit za svoje članstvo. Sa većom dobiti u poslovanju članovi ostvaruju bolju ekonomsku situaciju koja će se manifestovati i kvalitetom i kvantitetom u narednom periodu. Samo takvim nastupima ostvaruje se kontinuitet u proizvodnji i planiranju što daje sigurnost u poslovanju. Kada dođe trenutak da se poklopi interes državnih institucija i pojedinaca zadrugarstvo ili udruživanje će dobiti na značaju, dodaje Džinović.
Samo tamo gde se ostvaruju svi zajednički interesi bez štetnih posledica moguće je oformiti dobru zadrugu ili udruženje. Marljivim radom i rukovođenjem u korist opšteg dobra mogu se zadovoljiti svi pojedinačni interesi. To je jedini princip oko kojeg treba razrađivati program i rad zadruga.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa