31. avgust 2017.31. avg 2017.
Organska proizvodnja traži znanje

ŠABAC OPREDELjEN ZA ZDRAVU HRANU

“Kada se bavite poljoprivrednom proizvodnjom 10-20 godina pa krenete u nešto novo, proizvodnju bez upotrebe agresivnih hemijskih sredstava zaštite, bez agresivnih veštačkih đubriva, potrebno je znanje”
Odeljenje za poljoprivredu pri Gradskoj upravi grada Šapca organizovalo je stručno predavanje „Uvod u organsku proizvodnju -Uslovi za sertifikovanje organskih proizvoda“ u Centru za stručno usavršavanje. Skup je otvorio zamenik gradonačelnika Šapca Dušan Kostadinović.
On je ukazao na činjenicu da je Šabac poljoprivredni kraj, što s ponosom ističe, a poljoprivrednici šabačkog kraja proizvode kvalitetno voće i povrće koje lako nalazi put do domaćih i stranih kupaca.
- Organska proizvodnja je nova šansa da naši poljoprivrednici zarade ali je važna i zbog smanjenja zagađenja zemljišta, zaštite vode za piće, sprečavanja proizvodnje genetski modifikovane hrane i uopšte, revitalizacije sela. Na ovaj način pomoći će se našim poljoprivrednicima da zarade više i da očuvaju svoju prehrambenu nezavisnost, naglasio je Kostadinović. On je podsetio da je Skupština grada Šapca usvojila Deklaraciju o organskoj proizvodnji, čime je jasno pokazano da lokalna samouprava podržava ovu delatnost.
U uvodnom delu skupa Nenad Novaković, direktor „Organic Control System“ iz Subotice prve domaće kontrolne kuće za organsku proizvodnju, naglasio je potrebu za stručnim usavršavanjem proizvođača.
-Činjenica je da je sve više organskih proizvođača i činjenica je da organska proizvodnja traži podršku i pomoć. To je proizvodnja koja se radi na manjim, skromnijim, posedima. Najveći kamen spoticanja je upravo u znanju, potrebno je znanje. Kada imate znanje uvek možete da sve dovedete do kraja i budete u bilo kojoj oblasti uspešni. Ništa u životu nije jednostavno kada krenete u nešto prvi put. Kada se bavite poljoprivrednom proizvodnjom 10-20 godina pa krenete u nešto novo, proizvodnju bez upotrebe agresivnih hemijskih sredstava zaštite, bez agresivnih veštačkih đubriva, potrebno je znanje, kaže Novaković.
On je dodao da u Srbiji postoji ozbiljno tržište organskih proizvoda i da se velike količine takve hrane uvoze.
Prisutni na seminaru o proizvodnji organske hrane mogli su da čuju kako se pravi kompost od predavača Danijele Gavrić. Njen projekat proizvodnje organskog đubriva zaživeo je u Javnom komunalnom preduzeću „Stari grad“.
Iskustva u proizvodnji i preradi organskih proizvoda predstavili su i partneri u organizaciji, „IDC“ iz Beograda, Udruženje „TERRA’S“ iz Subotice i „CROPS & PARTNERS“ DOO iz Požege, srpsko-belgijsko preduzeće koje se bavi otkupom, preradom i plasmanom smrznutog voća i povrća.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa