Инфо

Берза

 • aero 665 ▲ 3,10%
 • cero 1.000 ⚫ 0,00%
 • enhl 600 ▼ -3,23%
 • fint 529 ▲ 0,76%
 • ikrb 90 ▲ 50,00%
 • impl 3.001 ⚫ 0,00%
 • kmbn 2.500 ▲ 5,26%
 • kmbnpb 872 ▲ 0,69%
 • mtlc 2.003 ▲ 0,65%
 • niis 684 ▼ -0,15%
 • pmli 420 ▼ -6,67%
 • rso1488 119,57 ▼ -0,15%
 • sjpt 174 ⚫ 0,00%
 • stup 5.900 ⚫ 0,00%
 • svrl 604 ▲ 0,17%
 • tigr 33 ▲ 10,00%
(31. август 2017.)
ПОВОДОМ НОВЕ ИДЕЈЕ АЛЕКСАНДРА ВУЛИНА О ПОСТАВЉАЊУ ПОРТРЕТА ПРЕДСЕНДИКА СРБИЈЕ

КУЛТ ДРЖАВЕ, ИЛИ ЛИЧНОСТИ

Министар одбране који није служио војску зна рецепт за јачање државе и предлаже по угледу на све велике војске у свету да и српска у касарна има портрет свог врховног команданта. Постављањем фотографија Александра Вучића широм српских касарни јачо би се његов култ, а не државе и нације, сагласни саговорници „Гласа Подриња“
После генијалности која се тиче војне обуке комплетног становништва, укључујући и жене до 50 година, васколики народ Вулин је обавестио, додуше путем раскринкане војне тајне, да жели да у свакој касарни по један зид буде улепшан портретом врховног команданта
Од када је постао министар војни, Александар Вулин избацује из свог арсенала идеју за идејом. После генијалности која се тиче војне обуке комплетног становништва, укључујући и жене до 50 година, васколики народ Вулин је обавестио, додуше путем раскринкане војне тајне, да жели да у свакој касарни по један зид буде улепшан портретом врховног команданта – Александра Вучића.
По њему би постављање фотографија врховног команданта требало гледати „искључиво кроз јачање култа државе“.
- Немојте гледати кроз председника који вам се не допада или допада. То се треба посматрати искључиво кроз јачање култа државе Србије – одговорио је Вулин новинарима које је занимало да појасни своју идеју.
Онда је одговорио врховни командант затраживши да се његове слике не постављају на било какве зидове.
- Председник Србије Александар Вучић је скроман, али то не значи да Србија треба да буде неуређена држава. Вучић не жели да се постављање његових фотографија у институцијама користи као напад на Србију и зато одбија ту иницијативу, иако је она у складу са Законом. Моју иницијативу да се фотографије Александра Вучића поставе у просторије Војске Србије подржале су све управе Војске и Генералштаба. Не постоји ниједна озбиљна војска у свету која нема у својој просторији слике врховног команданта – правдао је Вулин своју иницијативу.
Није издржао да не пецне и бившег председника Србије Бориса Тадића рекавши да никоме није сметало да се постављају слике Бориса Тадића док је био председник.
Председник Градског одбора Демократске странке у Шапцу Душан Костадиновић каже за „Глас Подриња“ да је неумесно говорити о постављању слика председника, како у војсци тако и у другим државним институцијама, са циљем да се јача култ државе, у тренутку када је тај председник Александар Вучић.
- Читава политичка пракса Вучића, од његовог доласка на власт и позицију првог потпредседника Владе, преко премијерског места, а сада већ и на председничкој функцији, протиче у једном аутократском маниру. Чињеница је да је и сама његова кандидатура на председничким изборима била, без сумње, мотивисана само једним разлогом, а то је да приграби све полуге власти у своје руке. Када је решио да се од председника Владе промовише у председника државе, Вучић је знао да ће он бирати новог премијера, баш као и по којим критеријумима ће то учинити а да његов утицај остане неприкосновен. Ако Вучић себи даје за право да се на овакав начин руга државном уређењу земље на чијем је челу, зашто то не би чинили и његови министри – истиче Костадиновић.
Када је већ реч о министрима, Костадиновић примећује да се у последње време нарочито истиче Вулин.
- У изражавању своје наклоности ка лику и делу свог имењака Александра, он је отишао корак даље, поистоветивши Вучића са државом и тиме дајући легитимитет за све оно што Вучић, противно Уставу, чини. Када већ имате владара који нам сваки дан и свким својим поступком поручује да је он држава, одавање поште његовим сликама није стварање култа државе нити њено јачање, већ само и искључиво стварање култа личности, који служи да „обожаваном“ носиоцу власти омогући што дужи боравак на њој. У крајњем случају, ако им је толико стало до јачања државе на сваки могући начин, зашто овакве мере нису предлагане за време док је Николић био председник, него веома симптоматично са доласком Вучића на ову функцију – истиче председник шабачких демократа.
По њему, колико је опасно стварати култ личности видели смо кроз бројне историјске примере аутократских режима.
- Србији не требају култови државе, вође и националних обележја. Србији је потребан јак и уређен систем који ће омогућити постојање правне државе, која ће, даље, бити гарант поштовања Закона, као и остварење људских и грађанских права свих њених становника, без обзира на партијску књижицу и политичку опредељеност. То је оно што нашој земљи не могу да обезбеде лажни европејци и властодршци који се само декларативно залажу за демократију, док из сваког њиховог поступка „виче“ диктатура – закључује Костадиновић.
Сличног мишљења је и Славиша Костадиновић, члан Градског већа. Он је сигуран да се реализацијом овог предлога наставља са стварањем култа личности, а не да се гради култ државе.
- Код нас је уобичајено да се ствара култ личности. Све се своди на једног човека и његове одлуке. Поштујем избор Александра Вучића за председника Србије, и то је воља већине изашлих бирача на изборе. Морамо, међутим, да изградимо систем, а не да величамо једног човека – каже он.
Према речима градског већника, Србија се определила да буде парламентарна демократија у којој је Скупштина задужена да усваја законе који ће створити здрав систем. Није на министрима да одлучују шта ће бити систем, а шта не. Они су део извршне власти – каже Славиша Костадиновић.
Према његовим речима, код нас је усађено идолопоклонство и то представља опасност по друштво.
- Оно се ствара у политичким организацијама, где су локални одбори и страначки органи декларативно самостални у раду и одлучивању, а на крају се све своди на одлуку једног човека. Начин деловања у политичким организацијама пренесемо и на државни ниво када се деси прилика. То је идеалан начин за урушавање државног система - каже члан Градског већа.
РЕЧ ИСТОРИЧАРА
- Овде је на првом месту, покушај даљег јачања култа личности председника државе, а посредно и ширење дозе страха и перцепције код људи да је Он тај, који о свему мисли и о свему одлучује. Последње масовно постављање фотографија у државне институције, било је за време Јосипа Броза Тита, а након његовог времена ово је спорадично била пракса у појединим институцијама, превасходно у дипломатско конзуларним-представништвима Југославије, а потом Србије у свету. Мислим да нема потребе да се враћамо у прошлост и да морамо да схватимо да један човек не сме никада да се поистовети са државом, а понајвише да не наседамо на трикове политичара који често раде све супротно од онога што презентују јавности – наглашава историчар Дејан Живановић.
Н. К.

Најновији број

14. фебруар 2019.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa