5. maj 2011.5. maj 2011.
HRANITELjSKE PORODICE SPAS ZA NAPUŠTENU, ZLOSTAVLjANU I ZANEMARENU DECU

UTOČIŠTE U ZAGRLjAJU HRANITELjA

Poslednjih godina dece se najčešće odriču mlade Romkinje, što je neobjašnjiva i neuobičajena pojava. “Urgentne porodice“ u svakom trenutku spremne da prihvate decu sa ulice, a godišnje 15 novih porodica završi obuku za hranitelje
Nisu svima deca najveće blago! U šabačkom kraju sve je više roditelja koji decu zlostavljavaju, zanemaruju i ostavljaju na vratima Centra za socijalni rad. Roditeljsku pažnju i ljubav takva deca pronalaze u hraniteljskim porodicama odakle se, skoro po pravilu, nikada više ne vraćaju u roditeljski zagrljaj. Lane se samo dvoje dece iz hraniteljske porodice vratilo roditeljima, dok su ostala ulaskom u hraniteljsku porodicu zauvek ostali društvena briga.
- U ovom trenutku u hraniteljskim porodicama ili kod rođaka je 78 dece različitog uzrasta, od novorođenčadi do studenata. Prošle godine smo u hraniteljske porodice smestili 26 dece, što je desetak više nego ranijih godina - kažu u Centru za socijalni rad u Šapcu.
Branka Davidović, direktorka Centra primećuje neuobičajenu pojavu da Romi češće nego ranije ostavljaju svoju decu. Mlade Romkinje veoma rano stupaju u bračne i vanbračne zajednice, iz kojih još brže izlaze nesvesne roditeljstva, “željne da prožive život“ bez roditeljske obaveza.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa