21. jul 2011.21. jul 2011.
POČELA BERBA KUPINE

ČESTER REDOVNO I KVALITETNO RAĐA

Berba kupine počinje ovih dana u našem kraju. Na teritoriji pet opština (Šabac, Koceljeva, Bogatić, Vladimirci i Obrenovac), koje prati ,,Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Šabac, pod kupinom je 700 do 800 hektara. Velike površine kupine su iskrčene zbog veoma loše otkupne cene poslednjih godina
Ova zima je bila blagonaklona prema ovoj voćnoj vrsti, nije bilo izmrzavanja, a i cvetanje je bilo dobro. Međutim, svakodnevne tropske temperature, ne idu na ruku proizvođačima kupine, jer nanose velike ožegotine. Za sada ima 10 ““ 15 % oštećenja na plodovima. U tom slučaju treba imati zasenu, što predstavlja veoma veliku investiciju. Ovogodišnja otkupna cena kupine za prvu klasu kretaće se oko 50 dinara. Očekuje se dobar rod. Prinosi će biti iznad proseka u zasadima koji imaju zasenu i zalivne sisteme i dostizaće 20 ““ 25 tona po hektaru, reči su dipl. ing. Milorada Jockovića višeg stručnog saradnika za voćarstvo iz šabačke ,,Poljoprivredne savetodavne i stručne službe“.
Pored otkupa voća šabačka firma „Libertas“ uspešno gaji američku sortu kupine „Čester“, pod kojom trenutno ima 3,5 hektara. Jedini su u regionu koji gaje ovu sortu. Zasad je trogodišnji i nalazi se u punom rodu. Radi se o bestrnoj sorti, koja je veoma tražena u svetu. Njene pozitivne osobine su postojanost, pogodna je za transport, zadržava boju i slatkog je ukusa. Sazrevanje plodova i berba počinju oko 18. jula.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa