9. septembar 2021.9. sep 2021.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Evropski dan jevrejske kulture

Šabac neguje kulturu sećanja

„Empatija, saradnja između naroda i kultura je ono što nas sve zbližava. Siguran sam da grad će Šabac nastaviti sa ovom tradicijom koju će prenosti na buduće naraštaje“, rekao je gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić
U okviru obeležavanja Evropskog dana jevrejske kulture, gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić u Dunjića kući ugostio je predstavnike Jevrejske opštine Beograd i Pančevo, Jevrejskog istorijskog muzeja Beograd gde su razgovarali o značaju kulture sećanja i povezanosti srpskog i jevrejskog naroda kroz istoriju.

Saradnja sa gradom je dugotrajna, jer u gradu imamo prijatelje sa kojima čuvamo sećanje na Jevreje koji su živeli u Šapcu i pre rata, ali i u teškim vremenima


-Veliko je zadovoljstvo što su jevrejske zajednice iz Beograda i Pančeva naši gosti. Važno je da negujemo sećanje na događaje od pre 80 godina kada je tadašnji gradonačelnik dr Miodrag Petrović sa svojim sugrađanima pokazao veliku empatiju prema jevrejskom narodu koji je bio deo Kladovskog transporta. Tada je grad Šabac pod svoje okrilje primio 1200 Jevreja gde su boravili sve do okupacije kada su okupatori i nemčke trupe koje su ušle u Šabac pokazale brutalnost i veliki broj njih je stradao. U znak sećanja na Krvavi marš i Zasavicu tokom septembra i oktobra odaćemo počast stradalima, jer želimo da nastavimo sa kulturom sećanja i prikažemo generacijama koje stasavaju da su prave vrednosti uvek važne. Empatija, saradnja između naroda i kultura je ono što nas sve zbližava. Siguran sam da grad će Šabac nastaviti sa ovom tradicijom koju će prenositi na buduće naraštaje - zaključio je gradonačelnik Pajić.

Foto: Glas Podrinja


Neraskidiva veza sa Šapcem
Iako Šabac nema aktivnu jevrejsku zajednicu, grad je u prošlosti bio privremeni i trajni dom brojnih pripadnika Mojsijeve vere koji su ostavili neizbrisiv trag u istoriji, kulturi i drugim važnim segmentima društveno-političkog života.

U znak sećanja na Krvavi marš i Zasavicu tokom septembra i oktobra odaćemo počast stradalima, jer želimo da nastavimo sa kulturom sećanja i prikažemo generacijama koje stasavaju da su prave vrednosti uvek važne


-Saradnja sa gradom je dugotrajna, jer u gradu imamo prijatelje sa kojima čuvamo sećanje na Jevreje koji su živeli u Šapcu i pre rata, ali i u teškim vremenima. Kultura sećanja je veoma važan element u našem nacionalnom biću, a čini se da to ovaj grad čini na pravi način, te uvek rado dolazimo. Zbog toga imam običaj da kažem „Šabac ima Jevreje, jer dolazimo u grad i kada nije 5. septembar“. Na ovaj način sećanje uvek živi - rekao je Davor Salom član veća Jevrejske opštine Beograd.

Foto: Glas Podrinja


Rame uz rame u teškim vremenima
Nakon prijema u Gradskoj kući gosti i predstavnici grada obišli su značajna mesta za istoriju Jevrejskog naroda u Šapcu, a potom prisustvovali otvaranju postavke “Jevreji Srbije, oficiri Kraljevine Jugoslavije“ u Kulturnom centru, autorke Vojislave Radovanović. Izložba Jevrejskog istorijskog muzeja svedoči o naizgled hrabrim ljudima koji su se borili kao kraljevski oficiri.

-Veoma sam ponosna što nastavljamo obeležavanje Evropskog dana jevrejske kulture i što imamo priliku da naše sugrađane upoznamo sa istorijom i kulturom naroda koji je ostavio dubok trag u prošlosti našeg grada. Iako više nema jevrejskih porodica u Šapcu, oni su uvek prisutni, a posete gradu pokazuju da ih nešto veže za grad. Ovde se osećaju dobrodošlo - istakla je v.d. direktorka Kulturnog centra Svetlana Stanković.

Nakon izložbe održan je i koncert Jevrejske muzike u bašti pomenute ustanove kulture.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa