9. septembar 2021.9. sep 2021.
Partnerstvom sa državom  do rešenja  problema
U SUSRET DANU OPŠTINE BOGATIĆ

Partnerstvom sa državom do rešenja problema

Izgradnja 168 kilometara kanalizacione mreže zahvaljujući partnerstvu sa državom. Značajne investicije predviđene na polju gasifikacije opštine i toplovoda. Proširenje vodovoda i ulaganje u putnu infrastrukturu. Socijalne usluge za primer
Dan opštine Bogatić biće obeležen u petak, 10. septembra, na datum kada je Ravaničkom poveljom kneza Lazara, Mačvanska banovina ušla u sastav srednjovekovne srpske države. Tim povodom, sa predsednikom bogatinske opštine Milanom Damnjanovićem, za “Glas Podrinja” smo napravili kratku retrospektivu najznačajnijih poslova u Bogatiću u proteklih godinu dana.
-Opština su građani i njihovi prioriteti. Rukovođeni tom idejom definisali smo ciljeve. Najvažniji nam je da se deca rađaju, mladi imaju budućnost, a stari sigurnost. Koliko o tome brinemo pokazali smo brojnim skupštinskim odlukama- sumira Damnjanović i dodaje:
-Jesmo nerazvijena opština i budžet nam ne omogućava kapitalne investicije, ali imamo velikog partnera u državi i sa njom rešavamo krupna pitanja. Pokrenuta je priča oko izgradnje kanalizacije, toplovod se širi, radimo na gasifikaciji svih mesnih zajednica, a izgledno je da će se i dugogodišnje pitanje vodosnabdevanje Crne Bare i okolnih sela napokon pokrenuti sa mrtve tačke.

Milan Damnjanović, predsednik opštine Bogatić: Mislimo i na mladost i na starost


Konačno rešenje pitanja kanalizacije
Jedan od najvećih problema žitelja Bogatića je nedostatak kanalizacione mreže. Pitanje otpadnih voda se vremenom pokazalo kao kamen spoticanja i prilikom privlačenja novih investitora. Skroman opštinski budžet nije dozvoljavao veće pomake ka rešenju, a onda je država priskočila u pomoć. Naime, Bogatić se našao na spisku 72 srpska grada i opštine koje će kroz Investicioni plan “Srbija 2025” dobiti kompletnu kanalizacionu mrežu.
-Na teritoriji opštine Bogatić u planu je izgradnja kanalizacionog sistema dužine od 168 kilometara, pod nazivom „Bogatić“ na koji bi bili priključeni varošica Bogatić i naseljena mesta Klenje, Dublje, Belotić, Crna Bara, Banovo Polje, Glogovac i Sovljak i kanalizacionog sistema pod nazivom „Salaš Crnobarski“ na koji bi se priključila naseljena mesta Badovinci, Salaš Crnobarski i Očage, dok bi se mesne zajednice Glušci, Uzveće i Metković povezale na regionalni sistem Šabac. Izgradnja kolektora je predviđena u Crnoj Bari i Salašu Crnobarskom. Sa naše strane donešen je veliki broj skupštinskih odluka koje su bile preduslov za dalji postupak. Izglasali smo plan detaljne regulacije za Crnu Baru, a u toku je uvid za plan detaljne regulacije Salaša Crnobarskog. Kada to završimo, počinje druga faza koju preuzimaju kineski partneri i Vlada RS. Reč je o izuzetno važnom poslu za našu opštinu, jer je izgradnja kanalizacije osnov za zdrav život i privredni razvitak- objašnjava predsednik opštine Bogatić.

Jesmo nerazvijena opština i budžet nam ne omogućava kapitalne investicije, ali imamo velikog partnera u državi i sa njom rešavamo krupna pitanja


Vodovod, toplovod, gasifikacija
-Posle kanalizacije toplovod je najvažniji- nastavlja predsednik opštine Bogatić, Damnjanović i kaže da je nakon posete ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović, u junu tekuće godine učinjeno niz značajnih koraka za priključivanje još četiri javne ustanove na Sistem.
-Za sada je 8 javnih ustanova priključeno na sistem za daljinsko grejanje na toplu vodu, kada priključimo preostale četiri, Bogatić će biti jedino mesto u Srbiji u kojem se sve javne ustanove greju na ovakav način- kaže Damnjanović.
Ostatak opštine se, po Damnjanovićevim rečima, uveliko sprema za gasifikaciju. Sudeći po toku pregovora sa “Srbijagasom”, u Bogatiću veruju da će u dogledno vreme dovesti priključak do svakog domaćinstva u 14 mesnih zajednica.
Sa druge strane, intenzivno se radi i na rekonstrukciji i proširenju vodovodne mreže. Ovaj podatak je od značaja kako za buduće investitore, tako i za žitelje Crne Bare i okolnih sela koji godinama u nazad pijaću vodu dobijaju iz cisterne.
-Ušli smo u postupak izrade projektne dokumentacije za vodosnabdevanje Crne Bare i pet okolnih sela. Ta dokumentacija je osnov za bilo kakve radove. Izvedene su radnje oko bunara, i sad smo ušli u projektnu dokumentaciju za izvorište i sekundarnu mrežu koja će vodu voditi dalje- tvrdi predsednik opštine Bogatić.



Za novi i sigurniji život
Ono na šta su u opštini Bogatić posebno ponosni je odluka po kojoj se za svako novorođeno dete iz opštinske kase izdvaja 50.000 dinara, umesto ranijih 20.000. Kažu da time žele da podstaknu rađanje, ali i ostanak mladih u njihovoj opštini. Sa druge strane, ni stari nisu zaboravljeni. Za sve starije od 65 godina obezbeđen je besplatan prevoz, a u saradnji sa proverenim partnerima poput šabačkog Caritasa intenzivno se radi na unapređenju različitih usluga namenjenih ranjivim kategorijama stanovništva.
-Mislimo i na mladost i na starost. Trudimo se da zbrinemo najranjivije. U ovom smislu pomoć Caritasa Šabac je neprocenjiva. U saradnji sa njima imamo tri nove usluge: pomoć u kući, dnevni boravak za ometene u razvoju i stanovanje uz podršku. U Srbiji smo po ovom pitanju prepoznati kao primer dobre prakse, a svedok tome su i delegacije iz različitih krajeva države koje dolaze ovde ne bi li od nas nešto naučili- objašnjava Milan Damnjanović.

Turizam, sport i kultura
Uprkos teškoj epidemiološkoj situaciji, u Bogatiću kažu da ni kulturno-umetnički, a ni sportski život nije stao. Manifestacije su se održavale u skladu sa aktuelnim merama, a mislilo se i o turizmu.
Damnjanović napominje, da mu je posebno drago što u ovom trenutku na teritoriji opštine ima 70 kategorisanih kreveta u seoskim turističkim domaćinstvima, što je impozantan podatak, ako uzmemo u obzir činjenicu da ih pre par godina nije bio ni jedan. Velike nade se polažu u razvoj ove grane, a osnov za njih je i poseta ministarke turizma Tatjane Matić Bogatiću, kao i činjenica da je ova opština na spisku vladinih opština koje zadovoljavaju kriterijume za ulaganje u turizam.
Svesni da ni gostiju, ali ni invetitora nema bez dobrih puteva, u proteklom periodu je izasfaltirano čak 11 kilometara putne mreže i 4,2 km trotoara. Veliku pomoć u ovom psolu su imali od Puteva Srbije, a sada im predstoji obnavljanje deonica na lokalu.

Nismo sami
-Imamo mnoštvo ideja, a ono što nas posebno raduje je da više nismo sami. Imamo odličnu, svakodnevnu komunikaciju sa Vladom Republike Srbije. Minisarstva nam izlaze u susret, i uvereni smo da ukoliko nastavimo naš put koračajući zajedno sa državom, imamo snagu da sve što smo zamislili i realizujemo- zaključuje predsednik opštine Bogatić, Milan Damnjanović.
T.T.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa