9. septembar 2021.9. sep 2021.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

ODRŽANA DEVETA SEDNICA SKUPŠTINE GRADA

Odgovoran i ozbiljan odnos prema budžetu

“Izveštaj o budžetu Grada za prvih šest meseci je izuzetno pozitivan. Javna preduzeća su ostvarila suficit od 114 miliona ukupno. Ponosan sam na ljude koji su na čelu ovih preduzeća”, rekao je gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić. “Ima dovoljno novca, on se koristi onako kako je na Skupštini izglasano. Budžet se puni i više od planiranog” rekao je predsednik Skuptšine Grada Nemanja Pajić
Izveštaj o izvršenju budžeta Grada Šapca za prvih šest meseci tekuće godine najvažnija je tačka usvojena u četvrtak, na 9. zasedanju Skupštine Grada Šapca. Prihodi su za pola godine realizovani više od 50 odsto u odnosu na planirane.

Pred odbornicima se našlo još 20 tačaka dnevnog reda, između ostalog i informacije o stepenu usklađenosti planiranih i realizovanih aktivnosti iz programa poslovanja javnih preduzeća za period od 1.01. do 30.06.2021. godine.

-Izveštaj o budžetu Grada za prvih šest meseci je izuzetno pozitivan. Krenuli smo sa budžetom kom je falilo 300 miliona dinara na kraju prethodne godine. Zahvaljujući pomoći Vlade Republike Srbije uspeli smo da završimo tu godinu bez zaduživanja Grada. Ove godine, kada se ozbiljno i odgovorno ponašamo prema sredstvima građana, ostvareni prihodi su za 477 miliona veći nego prihodi u istom periodu prošle godine. Na dan 30.06. imali smo na računu više od 1,1 milijardi dinara. Na kraju godine sigurno nećemo imati problema. Budžet će biti stabilan i u suficitu. Javna preduzeća su ostvarila suficit od 114 miliona ukupno. Samo je JKP “Stari grad” u deficitu nešto više od 11 miliona, ali to preduzeće je na kraju prethodne godine imalo gubitak od 79 miliona. Ponosan sam na ljude koji su na čelu ovih preduzeća, rekao je gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić.

Odbornici su odobrili sufinansiranje paketa građevinskih mera energetske efikasnosti. Kako je objašnjeno, radi se o kreditu od 2019. godine zaključenim sa Evropskom bankom, gde je Grad zadužen za 300 miliona dinara.

Tokom rasprave po prvoj tački dnevnog reda za govornicu je izašao odbornik Srpske napredne stranke Goran Mijailović koji je izneo kritike na račun vlasti u Gradu. Mijailović je izneo da nije zadovoljan odnosom Gradske uprave prema medicinskim radnicima u koji su radili u crvenoj zoni tokom pandemije. Naime, na prethodnoj sednici on je izneo predlog da im Grad na neki način iskaže zahvalnost i predložio da se organizuje neki izlet za njih. Međutim, to nije učinjeno.
Mijailović je svoje obraćanje završio citatom iz filma “Maratonci trče počasni krug”
-Žao mi je što ste moji, a ne deca nekog mog neprijatelja!
Gradonačelnik Pajić kasnije je prokomentarisao da je u zdravstvo tokom pandemije uloženo mnogo, a da je izneseni stav lični stav odbornika Gorana Miajilovića, a ne mišljenje svih zdravstvenih radnika.


-Radimo na energetskoj efikasnosti ovog Grada i pošto je došlo do poremećaja na tržištu građevinskog materijala, omogućili smo našim sugrađanima da bez promene cena i dalje mogu svoje stambene zgrade da izoluju. Radimo na uvođenju regulacionih ventila gde će svako domaćinstvo individualno moći da odlučuje o količini grejanja. Sve će to grad finansirati. Trenutno traje konkurs za zamenu stolarije i kotlova, što radimo sa Ministarstvom energetike. Ovo je dugoročna mera koja će i naredne godine biti finansirana iz budžeta Grada, znatno većim sredstvima, objasnio je gradonačelnik Pajić.

Opozicija nije učestovala ni u radu ove sednice. Predsednik Skupštine Grada Nemanja Pajić smatra da ovo telo dobro radi, ali da je neophodno da dođe i opozicija kako bi imali kvalitetnu raspravu sa svim iznetim argumentima.

-Skupština Grada odgovara na potrebe građana i donosimo pravovremene odluke koje treba da olakšaju rad svih službi u gradu. To vidimo i po šestomesečnom izveštaju o izvršenju budžeta Grada. Ima dovoljno novca, on se koristi onako kako je na Skupštini izglasano. Budžet se puni i više od planiranog. To znači da ćemo u narednom periodu verovatno imati i rebalans budžeta kako bi taj višak novca rasporedili gde je potreban. Naša javna preduzeća takođe rade dobro. Raduje me privredna aktivnost u gradu. Imamo ponude novih investitora koji žele da dođu u Industrijsku zonu, a naši privrednici koji tu već rade da prošire svoje pogone, rekao je Nemanja Pajić.

Na sednici je usvojen godišnji program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na teritoriji Grada za ovu godinu.

Većina ostalih tačaka odnosila se na planove detaljne regulacije u različitim delovima grada.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa