27. oktobar 2011.27. okt 2011.
ŠABAČKI BEND „PREDIGRA“

ROK SCENA NIJE UMRLA

Kada je šezdesetih godina prošlog veka muzičkom scenom zavladao rock and roll mladi su se zabavljali uz zvuke „Silueta“, „Elipse“, „Džentlmena“. Sedamdesetih pojavljuje se „Riblja čorba“, a osamdesetih „EKV“, „Idoli“, „Piloti“, „Bajaga i instruktori“, „Električni orgazam“, „Disciplina kičme“... Devedesetih, pored ratnih vesti, zvuka aviona i sirena, utihnula je rok scena a primat je uzela narodna muzika. Prvi snimci „Darknjood Daba“, „Kande kondže i Nebojše“, „Eyesburna“, „Block Outa“, „Kristala“ uspeli su polovinom devedesetih da isplivaju na površinu i prodru u medije.
Tokom prve decenije 21. veka vratili su se neki stari bendovi, dok su drugi nestali. Oni najuporniji, držeći se svog muzičkog pravca, još više su se utvrdili na sceni i postali institucije - „Van Gog“, „Partibrejkersi“, „Yu grupa“, „Smak“, „Bjelo dugme“, „Azra“, „Galija“, „Haustor i Darko Rundek“, „Goblini“, „Bjesovi“...
Danas mladi i dalje slušaju stare hitove nekadašnje Yu rock scene. Malo je novih bendova koji ostaju dosledni rok muzici. Među njima je šabački bend „Predigra“ osnovan krajem oktobra 2008. godine sa „jasnom namerom osvajanja klupske scene našeg grada i okoline“. Čini ga pet iskusnih šabačkih muzičara Srđan Sin Jovanović, solo gitara, Dejan Sima Simić, bubanj i bak vokal, Žile Ranković, bas gitara, Petar Pera Ilić, gitara i vokal, i Ivan Rudović, vokal. U svom repertoaru neguju domaće i strane hitove iz zlatnog doba rok and rolla, kao i najpoznatije numere 80-ih i 90-ih godina prošlog veka.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa