3. novembar 2011.3. nov 2011.
DOM ZDRAVLjA ŠABAC

KAKO SAČUVATI KIČMU

Ministarstvo zdravlja u saradnji sa Svetskom bankom za obnovu i razvoj zdravstva organizovali su projekat DILS, povećanje dostupnosti zdravstvenih usluga vulnerabilnim grupama. To su osetljive populacione grupe kojima je potrebna mala pomoć ili stimulacija za uključivanje u redovne tokove, kao što su socijalno ugroženi, žene, deca u razvoju, Romi. Dom zdravlja Šabac ovaj projekat sprovodi u osnovnim školama “Janko Veselinović“ i “Nikolaj Velimirović“.
Dr Mirjana Stanković koordinator projekta kaže da je on počeo u februaru 2011. i trajaće godinu dana.
-Sprovodi se u tri faze. Prvi je bila pregledanje dece. Merena im je visina, težina, proveravano opšte stanje dece. Određena je grupa dece i svake subote fizioterapeuti dolaze i rade vežbe sa njima. Svoj ostaloj deci se drže povremena predavanja u vezi ishrane, vežbi i slično. Ove godine radimo sa decom trećeg i četvrtog razreda. Od ukupno 302 dece, 230 je uključeno u projekat, od toga njih 79 u rekreativni segment.
Dr Mira Stevanović drži deci predavanja koja se sastoje od vizuelne prezentacije najčešćih deformiteta kod dece i pokazivanja vežbi koja ih mogu sprečiti. Ti deformiteti su: ravan stopala i deformacije kičme, kifoza i skolioza.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa