9. decembar 2021.9. dec 2021.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

GRADONAČELNIK PAJIĆ PRIMIO 12 UDRUŽENjA OSOBA SA INVALIDITETOM

Da nevidljiivi postanu vidljivi

Današnji dan u Gradskoj kući bio je prilika da se razgovara o iskustvima, kao i da se predoče izazovi sa kojima sa susreću osobe sa invaliditetom i deca sa smetnjama u razvoju
Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava se 3. decembra svake godine kako bi se preduzele mere za uključivanje osoba sa posebnim potrebama u sve aspekte društvenog razvoja. Tim povodom, gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić proteklog petka je u Gradskoj kući primio 12 šabačkih udruženja osoba sa invaliditetom.

- Razgovarali smo o temama koje su bitne za funkcionisanje ovih udruženja, sa akcentom na pomoć članovima. Grad Šabac izdvaja oko 260 miliona dinara za socijalnu zaštitu i jedna smo od retkih lokalnih samouprava koja ima dvanaest licenciranih usluga. Sa ponosom kažem da radimo na promovisanju jednakosti među svima nama, da bi svi trebalo da imamo podjednake šanse. U narednim godinama radićemo još više da ukažemo na postojanje ljudi koji su drugačiji od nas, ali imaju ista prava kao svi ostali građani Šapca. Takođe, trudićemo se da radimo na međusobnoj saradnji udruženja kako bi bila medijski vidljivija i kako bismo ukazali na ljude koji su među nama, a koji su nekada nevidljivi iz različitih razloga. Siguran sam da grad Šabac na najbolji način promoviše jednakost među našim sugrađanima, istakao je gradonačelnik Pajić.

Podaci dobijeni iz Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. u Republici Srbiji pokazuju da se ukupno 571.780 građana može smatrati osobama sa invaliditetom (OSI). U odnosu na ukupnu populaciju od 7.186.862 građana, to predstavlja oko 8 %. Međutim, ovome treba dodati da je za 119.482 građana status invaliditeta nepoznat, što predstavlja dodatnih 1,66 % ukupne populacije. Od ukupnog broja OSI, više od 58 % čine žene, dok je muškaraca malo manje od 42 %.


Ove godine Međunarodni dan osoba sa invaliditetom u svetu obeležava se pod sloganom UN-a:

„Liderstvo i učešće osoba sa invaliditetom u stvaranju inkluzivnog, pristupačnog i održivog sveta posle pandemije KOVID-19“. Inkluzija osoba sa invaliditetom je suštinski uslov za očuvanje ljudskih prava, održivog razvoja, mira i bezbednosti.

Današnji dan u Gradskoj kući bio je prilika da se razgovara o iskustvima, kao i da se predoče izazovi sa kojima sa susreću osobe sa invaliditetom i deca sa smetnjama u razvoju.

- Nisu sve osobe sa ivaliditetom vidljive. Naš cilj je da pokažemo svetu da smo deo društva i da zaslužujemo jednaka prava. Drago mi je što smo danas pozvani, ovakav vid socijalne politike dobar je za sve nas, za umrežavanje udruženja, pre svega, a potom i povezivanje sa lokalnom samoupravom koja će nam omogućiti da neke naše planove ostvarimo. Svi imamo zajednički cilj – društvo jednakih za sve, za život i rad, i osoba sa invaliditetom i dece sa smetnjama u razvoju. Naravno da postoje problemi, ali smo na dobrom putu da ih rešimo, kaže Ana Vučinić, predsednik Udruženja Da Budemo Svi Jednaki.
M.F.

Najnoviji broj

26. januar 2023.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa