9. decembar 2021.9. dec 2021.
Plodno mesto za srce biljke
Osnovna obrada zemljišta u intenzivnoj povrtarskoj proizvodnji

Plodno mesto za srce biljke

Osnovnu obradu treba izvesti u jesen kako bi zima usitnila zemljište a vlaga se bolje rasporedila. Ako se iz nekih razloga mora uraditi u proleće dubina obrade je15-20 cm ne dublja ili bez prevrtanja zemljišta
Pod osnovnom obradom podrazumevamo duboku obradu zemljišta u kojem se razvija najveći deo korena biljaka i kao depo makro i mikro elemenata potrebnih za vegetativni period date kulture.
Cilj osnovne obrade je:

1.Stvaranje rastresitog, biološki zrelog, što je moguće dubljeg sloja zemljišta kako bi se koran što lakše razvijao kako u dubinu tako i širinu. Moramo figurativno naglasiti da je koren srce biljke i da od njega zavisi rast i razvoj. Postoje obrade sa prevrtanjem zemljišta koje se izvode plugovima i obrade bez prevrtanja zemljišta kao i redukovane obrade. Povrće se može gajiti i direktnom setvom u neobrađeno zemljište tu ne spada intenzivna povrtarska proizvodnja.

Kod intenzivne proizvodnje treba istaći potrebu saradnje sa strukom to jest praćenje plodnosti zemljišta. Osnovnom obradom se moraju uneti potrebne količine makro elemenata za datu kulturu na željenu dubinu. Na ovaj način korenov sistem se pravilno razvija i efekat proizvodnje je bolji.
Organska đubriva koja su potrebna zemljištu što zbog povećanja procenta humusa tako i zbog boljeg vodno - vazdušnog režima zemljišta. Preporučljivo je unošenje u pred kulturi po mogućstvu ratarske proizvodnje.

Organska đubriva koja su potrebna zemljištu što zbog povećanja procenta humusa tako i zbog boljeg vodno - vazdušnog režima zemljišta


Kako je povrtarstvo praćeno intenzivnijim navodnjavanjima što prouzrokuje sabijanje orničnog sloja, a kako bi se to izbeglo preporučuje se podrivanje bar na 3-4 godine. Podrivanjem se stvara dublji akumulacioni sloj za preko potrebnu vlagu. Na razrivanim zemljištima, atmosferska kao i vlaga dodata zalivanjem brže i ravnomernije se rasporede u zoni korena.

Treba istaći da osnovna obrada redukuje populaciju korova, patogenih mikro organizama kao i deo štetnih insekata. Ekonomski gledano skuplja je ovakva obrada u poređenju sa drugim navedenim načinima ali gledano na efekat produženog delovanja na naredne useve efikasnost je jako slična.
Osnovnu obradu treba izvesti u jesen kako bi zima usitnila zemljište a vlaga se bolje rasporedila. Ako se iz nekih razloga mora uraditi u proleće dubina obrade je15-20 cm ne dublja ili bez prevrtanja zemljišta. Pre osnovne jesenje obrade moguće je izvršiti popravke zemljišta date preporukom i treba naglasiti da su cene materijala za popravku male u odnosu šta se dobije. Uzorana zemlja tokom jeseni i zime nakupi dovoljno vlage za letnji period, a mrazevi istope grudve i unište mnoštvo štetočina i korova u zemljištu.
Dipl. Inž. Jovan Sušić PSSS Šabac

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa