20. januar 2022.20. jan 2022.
Danas je Jovanjdan
OVE NEDELjE OBELEŽAVAMO TRI VELIKA PRAZNIKA

Danas je Jovanjdan

Svečarsko raspoloženje kod Srba traje nedeljama, od Nikoljdana do Savindana. Ove nedelje, SPC i vernici proslavljaju tri velika i povezana hrišćanska praznika: Krstovdan, Bogojavljenje i Jovanjdan
KRSTOVDAN
Srpska pravoslavna crkva i pravoslavni vernici Krstovdan praznuju 18. januara. Ovaj praznik proslavili smo u utorak, kao uspomenu na prve hrišćene koji su primili veru na samom početku hrišćanske propovedi. Zimski Krstovdan praznuje se uoči Bogojavljenja i spada u nepokretne praznike.
U kalendaru SPC nije obeležen crvenim slovom, za razliku od jesenjeg Krstovdana koji se slavi 27. septembra, kao uspomena na pronalaženje Časnog Krsta, na kojem je razapet Hristos.

Na Krstovdan se služi liturgija svetog Jovana Zlatoustog, uz ritual osvećenja vode. Prilikom vodoosvećenja, moli se da voda bude na izbavljenje od grehova, za isceljenje i očišćenje duše i tela, na osvećenje srca i uma i da odgoni svaki nasrtaj vidljivih i nevidljivih neprijatelja.

Na Krstovdan se uvek posti. Za ljude rođene na ovaj dan veruje se da na svojim nejakim plećima nose senku Časnog krsta, te da su zato pred Bogom posebno odgovorni za svoje postupke.

U nekim mestima u Srbiji postoje običaji da se uoči praznika krst stavi u vodu i unese u crkvu. Ako se smrzne, veruje se da će godina biti plodna i zdrava, u suprotnom, oskudna i bolešljiva.
U nekim delovima Srbije, na Krstovdan se opere sav veš i očisti kuća.

BOGOJAVLjENjE
Bogojavljenje (19. januar) je dan kada je, po predanju, Bog objavio da je Isus Njegov sin. Ljudi se pozdravljaju rečima „Bog se javi!“ i otpozdravljaju sa „Vaistinu se javi!“

Kada je napunio trideset godina Isus Hrist je došao na reku Jordan da bi ga krstio Sveti Jovan. Znajući da je pred njim Mesija, Sveti Jovan dočekao je Spasitelja rečima: “Ti treba mene da krstiš, a ti dolaziš meni da ja tebe krstim”. Isus mu je odgovorio: “Ostavi sad to, jer nam treba ispuniti svaku pravdu”.

Jevanđelist Matej zapisao je da se Bog Otac oglasio sa neba i rekao: „Ovo je Sin moj ljubljeni, koji je po Mojoj volji“, a da je Duh Sveti lebdeo u obliku svetlonosnog goluba. Taj trenutak predstavlja objavu Bogočoveka i početak Hristove mesijanske misije.

Na Bogojavljenja se, posle liturgije, vrši veliko osvećenje vode u hramu ili u porti. Bogojavljenska vodica nosi se kući, uzima po potrebi, u bolestima ili drugim iskušenjima i čuva do sledeće godine.
Veruje se da se, u gluvo doba bogojavljenske noći, na trenutak otvara nebo, da se krste (ukrštaju) vetrovi što duvaju zimi sa onima što duvaju leti i da sva voda postaje sveta. Ko se tada zatekne na otvorenom i to vidi, svaka dobra želja će mu biti ispunjena.



JOVANjDAN
Danas, 20. januara po novom kalendaru, proslavljamo Sabor Svetog Jovana. Sveti Jovan bio je savremenik i vršnjak, a po majci i rođak Hristov. Majka Svetog Jovana, Jelisaveta, bila je bliska rođaka Presvete Bogorodice.

Stasavši u Jordanskoj pustinji, telesno i duhovno, sveti Jovan je, u tridesetoj godini započeo svoju proročku i propovedniču delatnost. Veoma brzo oko njega se okupio veliki broj učenika koje je poučavao postu i molitvi. Dok on „propovedaše u pustinji Judejskoj..., izlažaše k njemu Jerusalim i sva Judeja, i sva okolina jordanska”, „Pokajte se!”, gromoglasno je uzvikivao, „Približilo se Carstvo Nebesko! Pripremite put Gospodnji! Poravnite staze Njegove!” svedoče o svetom Preteči jevanđelisti Matej, Marko i Luka.

Neki su mislili da je Jovan obećani Mesija. On je odgovarao da je on samo “glas koji viče u pustinji; ja vas krštavam vodom, a Onaj što ide za mnom, jači je od mene; ja nisam dostojan da mu odrešim kaiše sa Njegove obuće. On će vas krstiti Duhom svetim i ognjem”.

Kada je Jovan ugledao Hrista, uzviknuo je: “Gle, kako krotko ide! To je Jagnje Božje, koje uze na sebe grehe sveta. Bog je hteo da ja svedočim za Njega, i ja velim da je Duh Sveti na Njemu i da je On Božji Sin”. Jovan je krstio Hrista u Jordanu, zbog čega je nazvan Krstitelj.

Sveti Jovan Preteča jedini je od proroka kome je bilo dato da može rukom da pokaže Onoga čiji je dolazak prorokovao. Pošto je propovedao dolazak Mesije, Sina Boga Živog, predanje ga naziva Pretečom.

Poput starozavetnih proroka, ni Sveti Jovan nije štedeo vlastodršce. Nije se ustezao da prekori cara Iroda Antipu, koji je od svog polubrata preoteo i oženio Irodijadu, koja je, uz to, bila i njegova sinovica.

Na svoj rođendan Irod je, na nagovor Irodijade i njene kćeri Salome, poslao dželata u tamnicu koji je Jovanu odrubio glavu.

Osim Spasitelja i Presvete Bogorodice, Crkva samo Svetog Jovana proslavlja nekoliko puta u toku godine i tako ukazuje na njegovu duhovnu veličinu i nezamenjivi udeo u Hristovoj misiji.
Svetog Jovana Krstitelja, kao krsnu slavu, proslavljaju mnoge srpske porodice.
M.F.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa