26. maj 2022.26. maj 2022.
Predavanje u Narodnom muzeju

Praški đak u varoši šabačkoj

„Na predavanju predstavili smo neke crtice iz biografije Stevana Čalića koje su manje, ili potpuno nepoznate široj javnosti“, ističe muzejska savetnica i istoričarka umetnosti Tatjana Marković
U okviru obeležavanja manifestacije MUZEJI ZA 10, Narodni muzej Šabac organizovao je predvanje: Praški đak u varoši šabačkoj/nekoliko crtica iz života Stevana Čalića na kom je bilo reči o pojedinostima iz života i stvaralaštva poznatog slikara.

-Predstavili smo neke crtice iz biografije Stevana Čalića koje su manje, ili potpuno nepoznate široj javnosti. Takođe, posetioci su imali priliku da pogledaju i deo dokumentarnog filma „Prag i srpski slikari“ u kojem je, između ostalih, bilo i reči i o Stevanu Čaliću. Film je dugometražni dokumentarac i nastao kao rezultat zajedničkog rada češko-srpske filmske produkcije 2012. godine. Producent, scenarista i režiser je Nenad Ognjenović – ističe muzejska savetnica i istoričarka umetnosti Tatjana Marković naglasivši da se zlatni period stvaralaštva Čalića poklapa sa periodom između dva svetska rata kada je evropska kultura dostizala svoj vrhunac.
M. Ž.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa