8. decembar 2011.8. dec 2011.
RAZGOVOR S POVODOM: MILOŠ PETROVIĆ, PROTOJEREJ

ISPOVEST I POKAJANjE

Ispovest i pokajanje ( lat. paenitetia, duhovna promena, kajanje) je tajna crkve u kojoj vernici, silom Duha Svetoga i molitvom Crkve, ispovedaju veru, svoj život i dela sagledavajući odnos prema Bogu radi obnove svoje zajednice sa Njim
,,Pokajte se jer se približilo carstvo nebesko“, kroz usta i život svog proroka i preteče svetog Jovana Gospod najavljuje dolazak novog života i novog carstva.Upravo celokupni Stari zavet je prožet ovom porukom upućenom ljudima svih vremena kao zvezda vodilja novom savezu Boga i ljudi. Proročka reč bila je poziv na pokajanje. Odgovor ljudi bio je ispovedanje vere u ovaj poziv i poverenja da Bog hoće da nam pomogne i u tom cilju izlazi nam u susret. Potrebno je da kao Avram ugledavši tri mladića krenemo u susret Bogu.
Ispovest i pokajanje nisu novina koju je hrišćanstvo donelo u svet. Oni su postojali i ranije u jevrejskoj tradiciji.
- Pokajanje cara Davida posle učinjenog nedela primer je pokajne molitve i danas. Ninevljani su posle propovedi proroka Jone obratili svoja srca Bogu i pokajali se u pepelu. Jevrejski narod ruši idole i kaje se na poziv proroka Ilije. Iz Vavilona posle pokajanja Gospod vraća narod u Izrael. U vreme svetog Jovana Krstitelja mnogi narod je dolazio na Jordan ispovedao svoje grehe, kajao se i Jovan ih je krštavao. Pokajte se jer se približilo carstvo nebesko, svedoči Jovan. Bila je to priprema za dolazak Sina Božijeg koji će krstiti ognjem i duhom kako kaže Jovan, ali i početak pokajanja i ispovesti kao svete tajne.
To je zapravo novina koju hrišćanstvo donosi kada je u pitanju pokajanje i ispovest.
- U Hristu kroz pokajanje i ispovest postajemo sveti a dela koja nas upućuju i dovode do Njega jesu sveta. Kroz čitavu istoriju hrišćanstva do danas pokajanje je ostalo jedini način kojim se ulazi u crkvu i u njoj neprekidno ostaje. Svedoci ovoga su stotine i hiljade hrišćana koji su imali snage i hrabrosti da uđu u dubine svoje duše i sve što je prlja iznesu na videlo. Setimo se jevanđelske priče o bludnom sinu koja je obrazac pokajanja za sve nas, ali i pokazatelj koliko Otac može da voli i da prašta.“ Oče nisam dostojan nazvati se Tvojim sinom, primi me za jednog od Tvojih najamnika“ kaže pokajani sin, a otac odgovara “da se radujemo, jer ovaj moj sin beše mrtav i ožive“. Ova priča ukazuje i na zavist starijeg sina koji nije imao životnu dinamiku pokajanja. Zbog toga su mu strani kako radost života tako i ljubav prema bližnjem.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa