8. decembar 2011.8. dec 2011.
ISTAMBUL

OD DREVNOG DO MODERNOG...

Na uglu ulice je piljara sa nehajno bačenim gajbicama, ispred nje su Azijatkinje koje govore ruski, a iza njih pijanac sa psom i flašom u ruci... i kese, velike crne kese razbacane po ivičnjaku, u rukama užurbanih amalina i nakinđurenih prostitutki. Krik usnulog galeba pomera vazduh težak od mirisa prženog luka. Poneki motociklista bučno projuri pustom uličicom. Topli povetarac sa mora, diže zgužvanu hartiju i nosi je gore, ka mračnim krovovima napuštenih magacina. Otegnuti glas mujezina iz 1700 istambulskih džamija prolama večernje nebo nad Bosforom... sve ovo, viđeno sa prozora mansarde istambulskog Aksaraja...
Neko reče da uvek postoji jedan grad i priča o njemu - da taj grad može biti veliki koliko je velika njegova istorija i slava.
Istambul je grad za sva vremena! Sačinjen od zlata, kamena i minareta koji uokviruju njegove obrise u jutarnjim maglama i prozračnim sutonima, kao koprena prekriva dva kontinenta - Evropu i Aziju.
Ćudljivi vekovi ukrštali su se nad Istambulom ostavljajući tragove u religiji, vremenu, narodu, kanonima... Sučeljavajući se sa tri civilizacije, Istambul je oduvek privlačio putnike, umetnike, trgovce, namernike. Star više od dvadeset šest vekova, grad nije izgubio ništa od starog šarma. Uljuljkan sjajem Zlatnog roga i toplim vodama Crnog i Mramornog mora, Istambul lenjo ali sigurno niže nisku svojih dana...
Prve temelje gradu udario je vođa grčkih plemena Bizas 657. pre nove ere i po njemu je grad dobio ime Bizant. No, od samog početka Bizantu je bilo suđeno da prelazi iz ruke u ruku raznih vlastodržaca. Smenjivali su se Persijanci, Atinjani, Spartanci, Aleksandar Veliki i najzad ““ Rimljani. Osvajači su dolazili i odlazili, palili ga i rušili, a grad je svaki put, kao Feniks iz sopstvenog pepela izrastao u još veći i lepši.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa