11. avgust 2022.11. avg 2022.
Generacija 2011: šampioni Srbije

Generacija 2011: šampioni Srbije

VATERPOLO: SEZONA 2021/22.

Najuspešnija u istoriji

Dve duple krune, pet šampionskih titula, medalje u četiri od pet generacija. Nijedan klub ni približno na tom nivou. Uspesi i u Evropi. Realan napad na ova dostignuća i u narednim sezonama
Tek kada se okonča i poslednji turnir za mlađe kategorije u okviru Prvenstva Srbije možemo govoriti o kompletnom okončanju jedne sezone. Finalni turnir za 2010. godište stavio je tačku na 2021/22. Šta će od nje ostati u sećanju ekipa to su viđenja igrača, trenera, rukovodstva, međutim na terenu činjenica, šabački vaterpolo je titulom stavio tačku na najuspešniju sezonu u istoriji ovog sporta u gradu.

Na evropskom polju
Uz domaća postignuća, šabački vaterpolo je potvrdio kvalitet i na međunarodnom nivou. Za 2008. i 2010, kao i bilo koje drugo godište ne postoji zvanično međunarodno takmičenje, ali za ovaj uzrast u Dubrovniku svakog leta organizuju turnir „Tomo“ koji okuplja najbolje timove u Evropi i predstavlja nezvaničnu Ligu šampiona. Ovog leta šapčani su debitovali u Dubrovniku i osvojili titule u obe takmičarske kategorije, dakle u Šapcu treniraju i stasavaju nezvanični šampioni Evrope za uzrast do 12 i do 14 godina.. Srbija je i ranije imala predstavnike u srcu Dalmacije i jednom od evropskih centara vaterpola, ali su medalje bilo kog sjaja ostale nedostižne do nastupa „čivijaša“. Uz sve treba napomentuti da prvi put je u dvodecenijskoj istoriji Turnira jedna ekipa osvojila titulu u dve starosne kategorije.


Škola Vaterpolo kluba „Šabac“ već dugo ima status najmasovnije u Srbiji, a ove godine je ponela epitet i najbolje u našoj državi i to ne po proceni, već rezultatima koji su ostvareni u Kupu i Prvenstvu Srbije za mlađe kategorije, uz tendenciju da u narednim sezonama učinjeno bude prevaziđeno.

Generacija 2010: osvajači duple krune


Mlađe kategorije VK „Šabac“ u sezoni gde je Vaterpolo savez odlučio da takmičarske kategorije budu: 2005. 2006, 2008, 2010. godište u oba domaća takmičenja, odnosno da 2011. ima Prvenstvo kao prvo zvanično nadmetanje, od mogućih devet šampionskih pehara u vitrine ovdašnjeg kluba stiglo je pet! Mladi Šapčani su bez premca u kategorijama 2008. (treneri: Nemanja Ličanin i Miroslav Mandić), 2010. (Miroslav Mandić i Igor Jovanović) i 2011. (Milivoj Branković i Dušan Mihailović), gde govorimo o duplim krunama (2011. nije imalo Kup takmičenje u ovoj sezoni) i dominaciji gde su pobednička zvanja osvojena sa maksimalnim učinkom, ne samo na finalnom turniru, već i bez poraza kroz faze takmičenja što je u zbiru kupa i prvenstva obuhvatalo sedam turnira po kategoriji. Osim najvećeg kvaliteta, odbranjen je i epitet kvantiteta, jer je jedino VK Šabac na većini takmičenja imao dve, još češće tri takmičarske ekipe. Pomenuti treneri su predvodili ekipe na turniru, međutim principi u klubu je da se treneri međusobno pomažu, te su uspesi plod rada svih trenera i koordinatora mlađih kategorija Dragana Čelovskog.

Seniori upotpunili sezonu
Sezona je još uspešnija ukoliko se uključe i seniorska postignuća. Šabac ima dve ekipe. VK Šabac i VK Savu, praktično drugi tim Šapca sačinjen isključivo i samo od igrača iz sopstvene škole. Oba kluba su postigla izvanredne rezultate. Šabac je prevazišao sva očekivanja i osvojio treće mesto u Super ligi, ispred Zvezde i Partizana, opstavši i u elitnom rangu Regionalne lige, dok je Sava napravila podvig i sa najmlađim timom u Prvoj B ligi izborila plasman u Prvu A ligu.


Iako nisu imali mogućnost kao njihovi vršnjaci u drugim klubovima da od prvog vaterpolo koraka igrački stasavaju u svom gradu, igrači rođeni 2006. (treneri: Nemanja Ličanin i Bojan Bogićević) oni koji su vaterpolo izabrali iako nije bilo zatvorenog bazena u Šapcu na njihovim počecima, uspeli su u još jednoj sezoni da se pozicioniraju visoko i osvoje dve medalje, bronzu u Kupu i srebro u Prvenstvu. Ostavili su iza sebe ekipe što su imale sve uslove da izgrade snažne generacije i gradove sa većim potencijalnim fondom igrača. Radnički, Novi Beograd, Vojvodina, Zemun, Beograd, sve škole duge tradicije ostale su iza Šapčana, jedino je neprikosnovena Banjica.

Generacija 2008: osvajači duple krune


Banjica je i jedni klub čiji rezultati se mogu meriti sa šabačkim. Oni su osvojili titule u 2005. i 2006. godištu. Ostalim ekipama srebro je bilo najviši domet. Šapčani su i jedni koji imaju medalje u četiri od pet uzrasnih kategorija, Partizan i Novi Beograd ih imaju u tri.

Iako ove sezone nije bilo takmičenja za 2009. godište, Šabac je od prethodne zvanični osvajač duple krune koja ne bi izmakla ni u ovoj, to je apsolutno sigurno, jer su ovi dečaci igrali za Šabac 2 u sezoni za 2008. godište i uspeli da se kvalifikuju za završni turnir iako ubedljivo najmlađi od svih učesnika. Za 2007. godište godinama nema nadmetanja, te kada bi se pravio kontinuitet uzrasta od 12 do 18 godina, Šapcu bi se mogle dodati još dve zlatne medalje i dva pehara. Ukratko, u Šapcu su zvanično četiri šampionske generacije, tri osvajača duple krune.

Generacija 2006: vicešampioni Srbije


Mnogo razloga za optimizam ima i u pogledu budućnosti. Naredne sezone izlazno godište postaje 2006, a u takmičenje se uključuje 2012, dok je 2005. jedino gde šabački vaterpolo nije imao generaciju za vrh srpskog vaterpola završilo svoju misiju među mlađima. Realno je da naredne sezone u svim kategorijama Šabac bude, ne samo učesnik finalnih turnira, već i kandidat za sam vrh.
D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa