29. decembar 2011.29. dec 2011.
GALERIJA KULTURNOG CENTRA ŠABAC

SKRIVENA MOĆ KAMENA

Izložba nakita od poludragog i dragog kamenja Aleksandre Vojinović, diplomiranog istoričara umetnosti, iz Šapca otvorena u ponedeljak
Poludrago i drago kamenje bilo je u upotrebi od drevnih civilizacija, preko Egipta, grčko-rimske kulture do danas. Čak i u samoj Bibliji postoji zapis o upotrebi kristala. Ovi svetlucavi kamenčići, različitog porekla i boja, privlačili su prvenstveno zbog svog izgleda, prestiža. Na prvom mestu uvek je bila estetska strana, dok je isceliteljska zanemarivana. Mnoge žene doživljavaju ga samo kao modni detalj. Oni koji su radoznaliji, kada zagrebu ispod površine, otkriju svet skrivene energije. Alhemičari, apotekari, sveštenici, poznavali su moći kamena i koristili ga u isceliteljske svrhe, ali i kao neku vrstu zaštite.
Aleksandra Vojinović, diplomirani istoričar umetnosti, u lepoti ovoga kamenja otkrila je nešto više.
- To je čitava nauka koja je zaista vrlo opširna i složena. Potrebne su godine za proučavanje smisla i značenja svake vrste kamena. Pre izvesnog vremena svoju veliku ljubav prema poludragom i dragom kamenu, kako volim da kažem, opredmetila i materijalizovala. Mislim da nekako u životu moraju da se nameste stvari. Kada sam počela da pravim nakit, zapitala sam se zašto to nisam počela ranije, jer hvala milom Bogu, meni to ide sa takvom lakoćom da je to stvarno neverovatno. Dovoljno mi je da sednem, pogledam kamen i počnem da radim ““ rekla je Aleksandra Vojinović.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa