7. jun 2012.7. jun 2012.
INTERVJU: PROF. DR VLADIMIR GOATI, DIREKTOR „TRANSPARENTNOST SRBIJA“

NOVU VLADU ČEKAJU TEŠKI ZADACI

Formiranje Vlade Republike Srbije može potrajati, pošto će koalicija oko Socijalističke partije Srbije pažljivo meriti ponude za učešće u vlasti koje bude dobijala od dve stranke koje su osvojile više glasova na poslednjim izborima, smatra prof. dr Vladimir Goati, direktor organizacije „Transparentnost Srbija“. Nova izvršna vlast će, u svakom slučaju, morati da se suoči sa ozbiljnim problemima u pravosuđu i borbi protiv korupcije na evropskom putu Srbije, navodi ugledni naučnik, nekadašnji đak Šabač&
Konsultacije novoizabranog predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića sa predstavnicima političkih partija koje su na prethodnim parlamentarnim izborima osvojile najviše glasova trebale bi da doprinesu davanju odgovora na pitanje ko će sastaviti novu vladu. Uporedo sa tim razgovorima nastavljaju se pregovori političkih stranaka, pri čemu se, kao najrealnija, spominju dva rešenja.
- Ljudi koji analiziraju politiku imaju krajnje racionalan pristup toj društvenoj oblasti. Najčešće i politički akteri tako postupaju, uz povremena odstupanja, tako da se prema dosadašnjim aktivnostima stranaka i pregovorima oko formiranja vlade mogu naslutiti dva scenarija. Prvi je stvaranje koalicije Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije, gde bi treći partner, umesto Ujedinjenih regiona Srbije, bila Liberalno demokratska partija. Drugi scenario, koji često prati postizborni proces, podrazumeva situaciju u kojoj jedna stranka, ili grupa partija, koje predstavljaju jezičak na vagi, a to su u ovom slučaju Socijalistička partija Srbije, Jedinstvena Srbija i Partija ujedinjenih penzionera, mogu dobiti i više nego što zaslužuju. U takvim okolnostima njihov izborni rezultat može proizvesti velike ambicije i apetite, zbog čega ta koalicija može tražiti više od onog što realno može da im se pruži. Iz tog razloga ne bih isključio mogućnost da im Srpska napredna stranka ponudi više od Demokratske stranke. Pošto i vreme radi za tu koaliciju ne očekujem brzo formiranje vlade, jer će sve zavisti od njenih očekivanja, te politička neizvesnost u ovoj situaciji postaje pravilo ““ ističe prof. Goati.
Jedan od najvećih izazova sa kojim će se nova vlada suočiti biće borba protiv korupcije, koja je, prema rečima prof. Goatija, posebno izražena u oblasti politike.
- To je ogroman zadatak o kome govore predstavnici svih stranaka, pri čemu često olako daju obećanja o brzom rešenju ovog pitanja. Borba protiv korupcije izuzetno je odgovoran i težak posao a poslednji podaci svih relevantnih organizacija, uključujući i podatke „Transparentnosti“, pokazuju da smo u aktivnostima za sprečavanje korupcije ove godine zabeležili lošije rezultate nego u prethodnom periodu. Borba protiv korupcije zahteva političku volju, a u našem društvu tokom poslednjih dvanaest godina gotovo da nema nijednog pojedinca iz vrha vlasti koji je procesuiran zbog korupcije. Najveća korupcija prisutna je u vrhu upravljačkih struktura u društvu i političkim partijama, njen predmet su javne nabavke, a s“™ obzirom na to ko je vrši može se označiti terminom politička korupcija. Obećanja pojedinih političara da će se sa korupcijom izboriti za par nedelja su besmislena, pošto je lek za ovu društvenu bolest duga, sistematska i uporna borba koja se obavlja godinama. Upravo će borba protiv korupcije biti najteže breme sa kojim će se Srbija suočiti na putu ka Evropskoj uniji ““ navodi naš sagovornik.
Brisel će insistirati i na efikasnijem pravosuđu, pošto dosadašnja iskustva pokazuju da se slučajevi očigledne korupcije, poput afere „Indeks“, nisu procesuirali na odgovarajući način.
- Pravosuđe je naša slaba tačka, pošto se pokazalo da reforma ove oblasti traje predugo, duže od tri godine. Očigledno je da se arhitekte te reforme, i oni koji su u njoj učestvovali, nisu proslavili. Današnje neefikasno pravosuđe tako je stvorilo samo još više otežavajućih okolnosti u borbi protiv korupcije. Posledice duge i neuspešne reforme pravosuđa pratiće nas godinama i stvarati porbleme u borbi kako protiv svakodnevne, tako i političke korupcije koja je danas previše daleko od svesti i stvarnosti običnih građana ““ zaključuje prof. Goati.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa