Info

20. jun 2024.20. jun 2024.
Foto: SPŠ

Foto: SPŠ

120 GODINA SREDNjE POLjOPRIVREDNE ŠKOLE U ŠAPCU

Razvoj u korak sa vremenom

Od zaboravljenog mesta na rubu grada do jednog od lepših gradskih parkova. Unapređenje nastave uporedo sa razvojem prostora u kojoj se održava. Tradicija usklađena sa evropskim tekovinama. Povezivanje kao ključ napretka
Ovog petka Srednja poljoprivredna škola sa domom učenika – Šabac obeležiće 120 godina postojanja. Značajan jubilej istkan je ličnim i kolektivnim pamćenjem o nekim drugim generacijama i vremenima, ali i svežim, sadašnjim iskustvima učenika koji su još uvek u procesu obrazovanja, ujedinjenih prostornom celinom koja se u poslednjih deceniju i po razvijala na očigled savremenika.

Pre samo petnaest godina, šabačka Poljoprivredna škola bila je nevidljiva. Sama zgrada, kulturno istorijski vredna, bila je skrivena iza neuređenog drvoreda zaraslog u travu. U medijima je vidljiva tek u vidu pojedinačnih vesti, kada se izveštavalo o individualnim uspesima na republičkom takmičenju.

Foto: SPŠ


Danas je situacija velikim delom drugačija. Kontinuiranim zalaganjem rukovodstva i zaposlenih, prvo je zapušteni drvored preuređen u park, potom obnovljena glavna zgrada, a onda korak po korak ostali objekti na ekonomiji. Ulagalo se i u sadržaj. Ustanova koja obrazuje profile koji bi u budućnosti trebali da se brinu o zemlji, biljkama i životinjama, dobila je ne samo nove staklenike i plastenike, nego i sopstveni zoološki vrt, vinoteku, terene i halu za jahanje, staje za smeštaj konja, pa i svoj konjički klub koji ih je učinio poznatim i jedinstvenim širom Srbije. Novim objektom proširen je dom za smeštaj učenika, a u toku je izgradnja sportske hale. Od onoga što je bilo, zadržan je stručni kolektiv i vredni učenici, koji i dalje osvajaju značajna državna priznanja.

Foto: SPŠ


Zoološki vrt, omiljeno je mesto šabačkih mališana tokom prolećnih i letnjih meseci,zaljubljenicima u sport je na raspolaganju trim staza i Škola jahanja

Foto: SPŠ


Foto: SPŠ


Trud i zalaganje rezultiralo je prepoznavanjem, uvažavanjem i nagradama, kako u državnim, tako i u evropskim okvirima. Januara 2017. godine SPŠ postaje prva škola sa teritorije Grada koja je ponela prestižnu Svetosavsku nagradu od Ministarstva prosvete, dok je prošle 2023. isto priznanje stiglo za profesorku Milenu Stamenić. Bili su vicešampioni Agroolimpijade u Portugaliji 2018. godine, prošle na istom takmičenju u Nitri petoplasirani, a početkom 2024. godine nakon višegodišnjih uspešno realizovanih saradnji sa evropskim školama dobijaju petogodišnju akreditaciju u okviru ERASMUS programa. Povezali su se sa brojnim sličnim ustanovama širom Srbije i Evrope, ali možda najbitnije: povezali su se sa sugrađanima.

Foto: SPŠ


Ulaganje u obrazovanje, ulaganje u budućnost
-Trudimo se da idemo u korak sa savremenim tokovima obrazovanja, ali i da zadržimo ono što je naše, dobro i vredno. Poštujemo znanja onih koji su nam prethodili i istovremeno od evropskih partnera učimo o savremenim načinima obrade zemljišta, prerade sirovina, brige o životinjama. Smatramo da samo temeljnim ulaganjem u obrazovanje ulažemo u budućnost- istakao je za „Glas Podrinja“ Predrag Savić, direktor Srednje poljoprivredne škole sa domom učenika – Šabac i dodao:

Predrag Savić, direktor SPŠ, Foto: SPŠ


-Tokom prethodnih deceniju i po unapredili smo uslove u kojima se obrazuju i borave naši učenici. Svi objekti u okviru naše školske ekonomije su rekonstruisane, a izgradili smo i nove. Posebno smo ponosni na novi dom, veterinarsku ambulantu, zoološki vrt, halu za jahanje, smeštaj za konje... Ponosni smo što će naša škola u doglednom periodu, napokon, dobiti i halu za fizičko... Sve to ne bi bilo moguće bez velikog zalaganja našeg koletiva i intenzivne saradnje sa gradom i državom.

Foto: SPŠ


Usvajanje evropskih tekovina
Šabačka Poljoprivredne škola, bila je prva škola u Srbiji koja je učestvovala u projektu prekogranične saradnje 2012. godine (2016. nastavak projekta) sa Hrvatskom, Erazmusu se priključuje 2020. Od tada do danas učestvovala je na tri projekta: jednom KA2 i dva KA1. Zahvaljujući dobroj realizaciji ovih projekata i temeljnoj startegiji predstavljenoj u konkursnoj dokumentaciji, sredinom januara im je od Tempus-a stiglo obaveštenje o odobrenoj petogodišnjoj akreditaciji. Još jedna od potvrda da u svom radu neguju kvalitet dostojan evropskog poverenja.

Foto: SPŠ


Vicešampioni Agroolimpijade u Portugaliji 2018. godine, prošle na istom takmičenju u Nitri
petoplasirani, a početkom 2024. godine nakon višegodišnjih uspešno realizovanih saradnji sa evropskim školama dobijaju petogodišnju akreditaciju u okviru ERASMUS programa


-Preko različitih projekta u prethodnom periodu preko stotinu dece je putovalo u Evropu. Sa Francuskom školom iz okoline Nanta saradnja traje već 12 godina, dok je na studijskom putovanju bilo 150 učenika. Preko Erazmus projekta sa evropskim načinom usvajanja znanja upoznalo se 34 đaka, a preko projekata prekogranične saradnje sa školama iz Slovenije i Slovačke 12 učenika godišnje- istakao je tada za naš list direktor SPŠ, Predrag Savić.

U sve navedene projekte utkan je posvećen i iscrpan rad projektnog tima i direktora, a kao najveći značaj ovih putovanja u školi navode iskustvo koje su učenici stekli kroz putovanje, druženje, upoznavanje novih kultura, usavršavanje i modernizaciju profesionalnog iskustva.

Foto: SPŠ


Povezivanje sa zajednicom
Iako je uspostvaljanje veza sa evropskim obrazovnim ustanovama jedan od uslova za kvalitetnu i savremenu nastavu u ovoj školi su poznati po tome što pre svega poštuju svoje. Kako uopšte tradiciju, negujući baštinu preko različitik kulturno umetničkih sekcija u okviru doma, tako i grad u kojem postoje 120 godina, otvarajući svoja vrata sugrađanima.

-Poštujući visoko postavljene standarde u obavljanju vaspitno obrazovne misije poslednjih godina dosta smo radili na integrisanju naše škole u šire društvene tokove. Rukovodili smo se idejom da resurse kojima raspolažemo iskoristimo za opšte dobro pri tome maksimalno uvažavajući potrebe naših učenika i šireći njihove mogućnosti u budućem obavljanju posla za koji se školuju. Sa druge strane, sve što smo radili u okviru naše ekonomije na raspolaganju je i našim sugrađanima. Lepo uređen park koji se nastavlja na zoološki vrt, omiljeno je mesto šabačkih mališana tokom prolećnih i letnjih meseci, zaljubljenicima u sport je na raspolaganju trim staza i Škola jahanja- kaže Savić.

Foto: SPŠ


Mali podsetnik
Poljoprivredna škola u Šapcu osnovana je 24. juna 1904. godine pod nazivom Ratarska škola. Ideja osnivača bila je da muškoj deci sa sela pruže savremena znanja iz oblasti poljoprivrede ne bi li ih na svojim imanjima kasnije primenili.

Prva generacija je brojala 27 učenika, a uz školu je bio otvoren i nternat gde su deca imala besplatan smeštaj. U svojoj istoriji ova ustanova je menjala nazive, dobijala nove sadržaje, 2006. godine je otvoren Dom, koji je pre nekoliko godina proširen novim, savremenim objektom.

Foto: SPŠ


Školu trenutno pohađa preko 500 učenika. Za obavljanje stručne prakse na raspolaganju im je oko 80 hektara obradive površine, savremene laboratorije, pekara, mlekara, farma goveda i svinja, staklenik, laboratorije, zoološki vrt, tereni i hala za jahanje, uskoro i sportska hala.
T.T.

Najnoviji broj

18. jul 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa