20. jun 2024.20. jun 2024.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

UČENICE ŠABAČKE ŠKOLE NA MAJKROSOFTOVOJ RADIONICI

„Natine“ devojke znaju IT

Mihailo Živković, učenik petog razreda OŠ „Nata Jeličić“ osvoji je treće mesto na Državnom takmičenju iz programiranja. Takmičio se u kategoriji šestog razreda. Ovaj uspehom, kao i ranijim rezultatima ove škole, doneo je Mihailovim drugaricama učešće na radionici koju su organizovali Fondacija „Petlja“ i Majkrosoftov razvojni centar u Srbiji.

Na edukativnom danu pod nazivom „Devojke znaju IT“ učestvovalo je 15 učenica šestih i sedmih razreda sa nastavnicom informatike i tehnike Tatjanom Alimpić. Pored „Natine“ škole na radionici su učestovale učenice još samo dve beogradske škole.

Foto: "Glas Podrinja"


-Za nas je velika čast da jedna takva svetska kompanija, vodeća u svetu prgoramiranja, pozove jednu školu iz unutrašnjosti Srbije. Značajno je otići u „Majkrosoft“, ostvariti kontakt sa njihovim programerima. Devojčice su direktno mogle da im postave različita pitanja, da vide sa kakvim se oni izazovima susreću, kako su uopšte došli u jednu takvu kompaniju. Videle su kako izgleda njihov prostor, u kakvim uslovima rade. Programeri su sa njima delili svoja iskustva, savetovali ih, ohrabrivali, navodi Tatjana Alimpić.

Neke od devojčica su, kao i Mihailo, aplicirale za Letnju školu programiranja koju Fondacija „Petlja“, uz podršku „Majkrosofta“ i Ministarstva prosvete, organizuju treći put. Ove godine će to biti u Sremskoj Mitrovici. Škola će trajati devet dana, a deci će tamo sve biti obezbeđeno.

-Programeri su rekli da devojaka ima malo u njihovoj kompaniji, ali da ih je poslednjih godina sve više i da veliki značaj ima kritički pogled iz ženskog ugla. Ideje i projekti su mnogo uspešniji kada u timu ima i žena. Njihova kreativnost i put ka rešenju daju mnogo bolje krajnje rezultate nego kad su u timovima samo muškarci, navodi Tatjana Alimpić.

Ekipu učenica OŠ „nata Jeličić“ činile su:
Nađa Drašković 6/3
Danica Bucalo 6/3
Iva Stojanović 7/2
Ena Stojanović 7/2
Tara Ignjatović 6/1
Dunja Stanković 6/4
Iva Kobilarev 6/4
Anđelija Ković 6/3
Iva Antonić 7/3
Teodora Živanović 7/3
Lara Petrić 7/3
Mina Pandurević 6/4
Dunja Radosavljević 6/4
Lena Božoć 6/4


Devojčice su dosta toga naučile. Imale su priliku da se oprobaju u programiranju igrica u programskom jeziku Pejton.

Osnovni cilj ove radionice bio je oslobađanje od strahova i predrasuda koje često prate oblast IT, kao i otkrivanje mogućnosti koje u ovoj oblasti postoje i podizanje interesovanja za programiranje.
Organizatori su se pobrinuli i da devojčice i njihovu nastavnicu prevezu do Beograda i nazad.
M.M.

Najnoviji broj

18. jul 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa