Info

26. decembar 2024.26. dec 2024.
Foto: Agustina Gavagnin

Foto: Agustina Gavagnin

„Vampirsko jelo“ Šapčanina osvaja svetsku gastronomsku scenu

Nagrada „Food For Thought“ vodi Nikolu na globalno finale

Priznanje ga kvalifikuje za novo nadmetanje gde će naredne godine kao predstavnik regiona Jugoistočne Evrope i Mediterana odmeriti kulinarske veštine u konkurenciji 15 pobednika svih regiona. Kao jedini predstavnik Srbije ujedno je i prvi koji osvaja tu nagradu i ide na globalno finale u oktobru sledeće godine
Jedini Šapčanin koji se plasirao na Međunarodno gastronomsko takmičenje San Pellegrino Young Chef održano krajem novembra sa Malte se vraća sa osvojenom nagradom „Food For Thought“. To priznanje za najbolje osmišljeno, inspirativno jelo, Nikolu Šoraka kvalifikuje za novo nadmetanje gde će naredne godine kao predstavnik regiona Jugoistočne Evrope i Mediterana odmeriti kulinarske veštine u konkurenciji 15 pobednika svih regiona. Mišljenje svetske publike koja je glasala putem sajta Fine Dining Lovers, kao i kritičara stručne javnosti, pozicionirali su njegovo jelo u tri najbolja, što je bio preduslov za pobedu koja je usledila.

Foto: Agustina Gavagnin


Najbolji među najboljima
Podsetimo, vampir Sava Savanović bio je inspiracija za jelo kome je u osnovi honey glazed (medom glazirana) patka, pripremljena sa začinima karakterističnim za šume i livade Zarožja. Ostale komponente- sos, cvekla sa kremom od belog luka i gloga, krofnica punjena sušenim pačjim srcem i batakom patke, „čips od belog luka“ su osmišljene kao gastronomski simboli koji dočaravaju vampira i ujedno prikazuju vezuju između hrane i regiona sa koga takmičar potiče, što je ideja nadmetanja.

Utisci o celokupnom takmičenju se još sležu. Nikola je nastupio drugog dana i opisuje kako je sve izgledalo od dočeka na aerodromu do proglašenja pobednika.

-Utisci su stvarno sjajni. Sleteli smo na Maltu, dočekale su nas sudije San Pelegrina. Usledio je kratak brifing sa sudijama, novinarima i jednim od najboljih gastrokritičara na svetskoj sceni. Videli smo kuhinju i proverili neophodne namirnice, a ja sam pripremao svoje jelo drugog dana. Prvi dan se takmičilo šestoro, drugi devetoro. Imali smo i seminare o marketingu, brendingu i održivosti na svetskom nivou. Po završetku dvodnevnog takmičenja priredili su gala večeru kada su nam i saopštili imena dobitnika i dodeljene su četiri nagrade- ispričao je Nikola.

Foto: Agustina Gavagnin


Ideja za Amazon seriju
Njegova ideja nagrađena je kao najbolja zamisao, a oduševljenje Šorakovom prezentacijom nije krio ni žiri, ni stručna javnost. Konkurencija je bila jaka- takmičari iz Poljske, Srbije, Slovenije, Malte, Izraela, Rumunije... Kao jedini predstavnik Srbije ujedno je i prvi koji osvaja tu nagradu i ide na globalno finale u oktobru sledeće godine.

Foto: Agustina Gavagnin


-Imao sam samo pozitivnu tremu. Pošto sam bio drugi dan, jedva sam čekao da uđem u kuhinju da završim pripremu svega što sam predvideo. Mentor Mario Mandarić mi je stvarno mnogo pomogao. Sve probleme koje sam imao u toku rada uz njegovo iskustvo smo uspeli da prevaziđemo i na kraju je jelo ispalo najbolje moguće, kao što sam i zamislio. Mislim da smo odradili najbolju prezentaciju ikad tamo. Ugasili smo svetla, pred naš izlazak svi su se zapitali šta se dešava i jedan od eksport menadžera iz San Pelegrina je rekao: „Vampir Sava Savanović“. U tom trenutku izlazimo Mario i ja sa jelom i onda sam im pričao priču o Savi Savanoviću, našem regionu, povezanosti svega na tanjiru sa pričom i mislim da su sve sudije bile oduševljene. Voditelj tog programa je rekao kako sam im prezentovao doslovno Netflix seriju i kako ćemo, ukoliko pobedim na globalnom finalu, da napravimo seriju za Amazon Prime San Pelegrina koja će pričati o Savi Savanoviću i regionu iz kog dolazim- objašnjava Šorak.

Imena konkurenata za Milano, gde će ga dočekati svi svetski novinari, već su mu poznata. Do tada, ima vremena da vežba i otkloni svaku tremu, kako bi jelo koje je pokazalo da i te kako zavređuje pažnju svetske gastronomske javnosti pripremio i prezentovao na najbolji mogući način.
D.D.

Najnoviji broj

24. april 2025.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa