Kolači za osobe koje imaju intoleranciju na gluten i celijakičare, slobodni od alergena kao što su pšenica i ječam, ali i dalje ukusni i sočni. Čitateljka Glasa Podrinja Slađana Geratović, šalje dva recepta za Novogodišnju trpezu.
Bezglutenske kiflice U pola litre mlakog mleka staviti jednu kesicu suvog kvasca, posuti odgore malo brašna i ostaviti da odstoji 10-15 minuta. U to dodati 2-3 kašičice soli, pola kašičice šećera, 2 cela jajeta, 4 šoljice ulja i oko 1 kg brašna. Umesiti meko testo i ostaviti da odstoji 1 sat. Kada je testo naraslo, podeliti ga na 8 jednakih jufki. Svaku jufku posebno rasklagijati i iseći na 8 jednakih delova. Filovanje može biti slano (sa sirom, salamom) ili slatko (sa džemom ili kremom). Nafilovane kiflice staviti u podmazan pleh, svaku premazati žumancetom i staviti po malo parče margarina odgore. Peći na 180 stepeni 30-40 minuta.
Novogodišnji bezglutenski medenjaci 120 g margarina umutiti sa 70 g šećera, 100 g meda, jednim jajetom, jednom kašičicom soli, jednom kašičicom sode bikarbone, jednom kašičicom cimeta (može se po želji dodati i malo mlevenog đumbira, ko ga voli) i 300 g brašna. Zamesiti testo i ostaviti da odstoji u frižideru 30 minuta. Izvaditi testo, rasklagijati i različitim kalupima vaditi medenjake. Peći ih na 180 stepeni nekih 10-15 minuta.
Foto: Glas Podrinja
Fil za ukrašavanje medenjaka: umutiti 1 belance sa 150-200 g šećera u prahu i dodati jednu kašičicu soka od ceđenog limuna. Ako želite različite boje, dodati boje za kolače i pustiti maštu na volju, kako bi medenjaci bili što lepši i šareniji.