9. januar 2025.9. jan 2025.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Neko ih baš voli, neko ni da proba

Domaći delikates - pihtije

Omiljeno slavsko predjelo
Slavska trpeza koja „pada“ u vreme zimskih meseci, naročito kada je temperatura u minusu, podrazumeva pihtije kao tradicionalno srpsko predjelo za ovakve prilike. Meso koje je preostalo od spremanja zimine – glava, nogice, butkica, uši i drugi delovi svinje koji u sebi imaju dosta želatina, neophodni su sastojci za pripremu ovog delikatesa. Pihtije su jedno od retkih jela koje se ili vole ili ne vole uopšte, pa tako dok nekima one mogu da budu i zaseban obrok, drugi ne žele ni da ih probaju.

Za pripremu ovog jela preporuka je da se sastojci pre kuvanja potope u vodu i ostave u njoj nekoliko sati, najbolje da u njoj i „prenoće“. Tu vodu prosuti, naliti čistu i kuvati sve dok meso ne počne da se odvaja od kostiju. Kad počne da vri, kutlačom ili kašikom skidati i baciti masnoću koja se odvaja po vrhu. Važi pravilo da se voda u kojoj se meso kuva ne doliva.

Kad je kuvano, odvojiti meso od kostiju, iseckati ga i ređati u posudu ili posude koje ćete prelivati vodom u kojoj se meso kuvalo. Dodati belog luka po ukusu i začine.
Sastojci: svinjska glava, kolenica, butkica, svinjski rep, svinjske uši, svinjska nogica, beli luk, so, biber.

Ostaviti na hladnom da se želatin iz vode stegne.

Najnoviji broj

6. februar 2025.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa