Živanka Tomić iz Žabara na Mačvanskoj pijaci prodaje rasad iz sopstvene proizvodnje. Kaže, najbolje ide domaći paradajz, paprika i krastavac ali i pojedino začinsko bilje.
- Domaći paradajz prodaje se po ceni od 60 dinara za struk odnosno čašicu sa mladicom. Za prvu berbu stiže, ako se sad posadi, za oko 40 dana a najbolje ga je još sedam dana ostaviti „pod najlonom“. Tada će moći da se sadi i napolju, u bašti, kad se vremenske prilike malo stabilizuju. Rasad paprike prodaje se za 15 dinara po struku, kupus je 7 dinara, čeri paradajz 60 dinara. Dobro ide i krastavac, tikvica, a sve više je kupaca koji se zanimaju za začinsko bilje. Najpopularniji je bosiljak i rasadu pretežno u manjim količinama kupuju domaćice koje vole da bosiljak imaju u saksiji, u kuhinji. Lepo izgleda a još bolje miriše - objašnjava Živanka.
Foto: "Glas Podrinja"
Prodavci rasade povrtarskih kultura kažu da se pojedinačno, ne prodaju velike količine. Najčešće je kupovina na par struka ili gajbu rasade paradajza ili paprike.
-Došla sam da kupim rasad za moju baštu. To je mala površina u kutku dvorišta, tek nekih dvadesetak kvadrata. Svake godine tu posadim koji struk paradajza, jedan red šargarepe, red krastavaca i luka, malo čerija i imam da berem celo leto za sebe. Bude svega, taman koliko da imam sveže povrće za salatu. Dobro dođe i kao razonoda, ali i malo lagane fizičke aktivnosti dok okopavam povrće – priča J.I., penzionerka iz Šapca.
Foto: "Glas Podrinja"
Osim rasade, tezge na pijacama pune su mladog luka i zelene salate. Od voća, polako stižu prve ovogodišnje jagode, pretežno pakovane u kutije od 250 grama ili pola kilograma.