29. novembar 2012.29. nov 2012.
O OBAVLjENOJ ŽETVI I JESENjOJ SETVI

TEŠKA GODINA ZA SELjAKA

Prošle srede, na sednici Opštinskog veća Koceljeva, razmatrana je informacija o ovogodišnjoj žetvi i jesenjoj setvi useva. Šef odseka za poljoprivredu Vladimir Matić ocenio je da je 2012. godina u oblasti poljoprivrede bila veoma specifična po pitanju klimatskih uslova.
- Imali smo zimu sa velikim snegom i niskim temperaturama, potom sušu pa i grad, što se sve odrazilo i na poljoprivredne kulture - rekao je Matić.
Najveće površine obradivog zemljišta, kao i prethodnih godina, bile su pod kukuruzom. Ekstremna suša je ovog leta napravila velike štete na poljima, naročito pod kukuruzom, sojom i suncokretom, kao i lucerkom. Prinosi su umanjeni za 60-70 odsto a procenjena šteta je oko milijardu dinara. Kako se navodi u informaciji ovog odseka prinos je bio šarolik. Na pojedinim parcelama posebno u gradom zahvaćenom području šteta je stoprocentna. Mnogi proizvođači su krajem avgusta meseca uradili silažu kukuruza, čime je, uprkos lošem kvalitetu, obezbeđena hrana za stočarsku proizvodnju. Ipak, nedostatak hrane za ishranu kao i problem napajanja stoke vodom zbog suše prouzrokovao je u toku godine smanjenje stočnog fonda.
Pored suše i grada, nizak nivo agrotehničkih mera je takođe uslovio smanjen prinos. Stabilnijim prinosom mogu se pohvaliti pojedini proizvođači čije se parcele nalaze u slivu reke Tamnave.
Nasuprot kukuruzu, prinos strnih žita bio je veoma dobar. Na oko 1,4 hiljade hektara pod pšenicom prosečan prinos se kretao od 4-4,5 tona hlebnog zrna po hektaru, dok je na nekim parcelama dostizao i pet tona.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa