21. februar 2013.21. feb 2013.
PIRINEJI

SEVERNA ŠPANIJA

Navara je još u 10-om veku svoju pokrajinu ““ proglasila kraljevinom. Procvat je doživela u 11-om veku ali, spletkama i raskalašnim načinom života četvorice sinova poslednjeg navarskog kralja Navara doživljava propast. Potom je osvajaju Francuzi koji ostaju sve do 16-og veka kad dolazi do ujedinjenja Španije pri čemu je nekadašnja provincija Navara opet postala sastavni deo Španije.
Za razliku od Baskije koja leži na obroncima Pirineja, susedna Navara se prostire nešto niže tako da za njenu klimu kažu da je POD-pirinejska i karakteriše je 9 meseci zime ““ i 3 leta sa paklenim vrućinama.
Ova plodna nizija ima 500 hiljada stanovnika.
Glavni grad je Pamplona; ime potiče od njegovog osnivača - rimskog vojskovođe Pompeja (75 p.e.)
Danas grad ima 180.000 stanovnika i po mnogo čemu predstavlja jedan od naprednijih u ovom delu Španije. Poznat je po parkovima koji zauzimaju prostor od PET miliona kvadratnih metara! U ovoj provinciji se mnogo koriste vetrenjače koje proizvode čak 60% struje, dok se ostatak dobija solarnom energijom. Navara je moćna industrijska i poljoprivredna provincija Španije koja se još uvek uspešno bori sa nedaćama ekonomske krize.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa