25. april 2013.25. apr 2013.
GALERIJA KULTURNOG CENTRA ŠABAC

KRIK POSTOJANjA

Povodom proslave pedeset godina rada šabačkog Kulturnog centra, a po pozivu umetničkog saveta galerije, prošle srede, 17. aprila, otvorena je samostalna izložba mr slikarstva Dragana Markovića Markusa. „Krik ““ geneza motiva“ deo je doktorskog umetničkog projekta „Sinenergija formalnog i značenjskog u predstavi krika“ kojom se autor predstavio u beogradskoj Galeriji SULUJ početkom decembra prošle godine.
-Ciklus slika Dragana Markovića Markusa navodi nas na razmišljanje o čoveku kao o biću koje je samo po sebi najdragoceniji oblik prirode i koji postoji samo jednom, a da je potrebno malo da bi bio prekinut put ka sopstvenoj svrsi. Ova izložba jasno svedoči o stalnom Markovićevom traženju i njegovoj hrabrosti da se uputi u nove stvaralačke oblasti. Izraziti senzibilitet, zatim praksom izbrušeni osećaj za boje, prostor i svetlost, znanje koje je stekao tokom minulih godina, entuzijazam i upornost, upućuju na to da je zenit slikara Dragana Markovića Markusa veoma blizu i da će njegova ljubav ka lepoti i slikarstvu iznedriti još mnogo vrednih umetničkog ostvarenja ““ istakla je Sonja Petrović, istoričar umetnosti, otvarajući izložbu.
Umetnik, ali i profesor slikanja i crtanja u Školi primenjenih umetnosti, svojim radovima donosi nam zvučni odjek vriska koji plamtećim potezima crvene i crne iz utrobe, kako autora tako i posmatrača, nečujno izvire. Glave širom razjapljenih usta predstavljaju, kako je rekao Markusov mentor prof. Miloš Šobajić, „odraz na našem licu zdravstvenog stanja ovoga sveta“. Naslikane u jednom dahu, snažno i efektno, smelo i znalački, izvirući iz crvenila ambisa u kojem se svi nalazimo, nude nadu u ostvarenje naše sopstvene želje o nekom boljem sutra, ali i svesnosti sopstvenog postojanja.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa