25. april 2013.25. apr 2013.
MALOLETNIČKI BRAKOVI I VANBRAČNE ZAJEDNICE

IZ ŠKOLE BEŽE U BRAK

U odnosu na 2010. u 2012. godini sklopljeno duplo manje maloletničkih brakova. Do ovakvih veza dolazi učestalije pred kraj školske godine i u toku letnjih meseci. Najranije se udaju devojke iz Pocerine, dok su kod Roma maloletničke vanbračne zajednice najučestalije
Da ljubav „udari često tamo gde ne treba“, nebrojeno puta uverili su se i radnici šabačkog Centra za socijalni rad i nadležni za brigu o maloletnim licima u Policijskoj upravi Šabac. Očajni roditelji, neshvaćeni mladi ljubavnici, predstavnici organa reda, nisu samo likovi Šekspirovog najčuvenijeg dela već i glavni akteri „romantičnih“ priča naše svakodnevice. Savremene sage o Romeu i Juliji, i pored opštih sličnosti od slučaja do slučaja su pak zasebni romani. Kako navode stručnjaci, najveći broj maloletnika istraje u svojoj nameri da ostane zajedno, a roditelji vremenom „dignu ruke“ i pristanu na iluzije u pogledu budućnosti.
Zahtev za brak sa 16 godina
Da bi uopšte Osnovnom sudu mogla da podnese zahtev za sklapanje maloletničkog braka, devojka mora da ima najmanje 16 godina. Ovakve zajednice uglavnom zasnivaju maloletnice iz seoskih sredina, a po brojnosti prednjači Pocerina. Kod Romkinja i devojaka koje žive u gradu, uglavnom su u pitanju maloletničke vanbračne zajednice.
Sudeći po statistikama, najidealnije vreme za ljubav je pred kraj školske godine ali i letnji raspust, dok je najmlađa evidentirana devojčica koja se upustila u avanturu života u vanbračnoj zajednici imala tek nešto više od trinaest godina.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa