30. maj 2013.30. maj 2013.
SA PUTA PO MALOJ AZIJI

EFES - PRIČE IZ KAMENA...

Ako krenete po Turskoj, zemlji koja je manjim delom teritorije ostala u Evropi, a ostatak smestila u Aziju - to bi bila svojevrsna šetnja kroz drevno i minulo vreme antičke kulture. Onima koji uživaju u tome itekako ima šta da se ponudi.
Pre nego što smo stigli do našeg cilja, put je prolazio kroz brdovitu golet, plodne ravnice, pored ili kroz sela, razbacanih i ušorenih sa neizbežnim stablima topola ispred gotovo svake kuće. Običaj, koji se još uvek neguje u unutrašnjosti zemlje - je da deda za svako novorođeno muško unuče zasadi mladicu topole i time na neki način obezbedi „mušku glavu“. Ukoliko se desi da dečak (koji će kasnije postati „glava kuće“) osiromaši ““ ima šta da poseče i proda!
Skrećemo sa glavnog puta. Pred nama se već naziru ostaci milenijumima najblistavijeg antičkog dragulja ovog dela sveta - grada Efesa poznatog po bogatstvu, liberarnom duhu i trgovini, grada u kojem je bila Devica Marija, grada sa slavnim Artemidinim hramom jednim od sedam svetskih čuda antike.
Statistika kaže da tokom letnje sezone Efes poseti preko pet hiljada posetilaca - dnevno! Pored toga što se mogu susresti i uočiti sve rase sveta, takođe se mogu čuti i razni jezici - baš kao u davno vreme kada je ovaj grad predstavljao najvažniju luku Mediterana.
«Broj današnjih posetilaca znatno je manji u odnosu na nekadašnjih 250.000 stanovnika, a svake godine u aprilu mesecu, za vreme svetkovina boginje Artemide, dostizao je čak i ““ milionsku cifru!» uveravaju nas domaćini.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa