20. jun 2013.20. jun 2013.
SA PUTA PO MALOJ AZIJI

SEDMO ČUDO

Kada je krajem 19-og veka, arheolog Džon Vud, nedaleko od grada Efesa u močvarnom zemljištu i zaraslom šipražju otkrio samo jedan visoki i zubom vremena nagrižen stub sa tek po nekim ostatkom oštećenih mermernih blokova ““ nije ni sanjao da je pred njim jedno od sedam svetskih čuda ““ u svetu poznat Artemidin hram!
Još od osnivanja antički grad Efes se povezuje sa kultom boginje lova i čednosti. Hram joj je sagrađen u VI veku p.n.e. po nalogu lidijskog kralja Kreza. Napravljen je od prvoklasnog mermera i ukrašen zlatom. Njegovi vitki i elegantni stubovi visoki 20 metara štitili su kolosalnu statuu kontraverzne boginje Artemide koja se svojevremeno nalazila u sredini svetilišta. Prvi put je hram uništen vatrom koju je u nastupu ludila izazvao jedan vernik. Obnovljen je kada su pod uticajem svetog Pavla, Pagani u masovnom broju počeli da prelaze u hrišćansku veru i na taj način Artemidin kult zamenjivali Bogorodičinim. No, ponovo je uništen od strane Gota da bi ga, definitivno dokrajčili zemljotresi i vreme...
No, uprkos tolikim nesrećama svetilište je svaki put obnavljano ili nanovo građeno što dokazuje koliko je bilo značajno za narod. A da je Artemida iz Efesa bila matrijarhalno božanstvo zaključuje se na osnovu ikonografskih prikaza, slika i skluptura umetnika iz Male Azije koji su je u svojim delima predstavljali kao boginju plodnosti sa mnogo dojki.
(Posetioci koji žele da obogate svoje saznanje o Efesu, a naročito o boginji Artemidi, mogu bez problema otići u obližnje mesto Seldžuk u kojem se nalazi jedinstven Muzej Efesa sa izuzetno bogatom zbirkom eksponata izloženih napolju i unutra ““ pažnju privlače posebno oni koji su pronađeni prilikom iskopavanja).

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa