28. januar 2010.28. jan 2010.
IZABRAN PATRIJARH

DOSTOJAN CRKVENOG TRONA

Vladika Irinej Gavrilović, nakon više od tri decenije stolovanja na čelu Eparhije niške, izabran za 45. poglavara Srpske pravoslavne crkve
Iako nije važio za glavnog favorita, vladika Irinej, izabran je ,,apostolskim žrebom“ za patrijarha Srpske crkve.
Čin ustoličenja patrijarha Irineja obavljen je u Sabornoj crkvi u Beogradu, gde su pored brojnih građana, prisustvovali i predstavnici vlasti, diplomatskog kora, tradicionalnih crkava i verskih zajednica.
U besedi nakon ustoličenja, patrijarh srpski gospodin Irinej, obratio se prisutnima: ,,Tragično je što posle ovog svečanog čina treba da pođemo u Peć, jer je tamo glavno ustoličenje u tron srpskih patrijarha. Da li ćemo moći? Hoćemo li otići u tuđu zemlju? “
Verski analitičari tvrde da je novoizabrani patrijarh SPC, odgovoran, trezven, tolerantan, skroman, čovek dijaloga, i da je kao takav, dostojan naslednik patrijarha Pavla.
Arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko ““ karlovački i patrijarh srpski gospodin Irinej, rođen je 1930. godine u selu Vidova podno Kablara. Svetovno ime bilo mu je Miroslav. U ranom detinjstvu je ostao bez oca, a majka Milijana podržavajući ga na njegovom putu, pobožna žena, zamonašila se u Jovanju gde je i provela poslednjih osam godina života. Nakon Bogoslovije u Prizrenu, završio je Bogoslovski fakultet u Beogradu. Pre stupanja na dužnost profesora u prizrenskoj Bogosloviji, 1959. godine, u manastiru Rakovica prima monaški čin od Njegove svetosti patrijarha Germana. Iste godine je rukopoložen u čin jeromonaha. Sa dužnosti rektora Bogoslovije izabran je za vikarnog episkopa patrijarha srpskog, a 1975. godine, za episkopa niškog. Postdiplomske studije završio je u Atini.
S.J.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa